Мандолинен квартет Сезони““

На Вашето внимание представяме мандолинен квартет "Сезони" – една от малкото мандолинни формации в България с активна концертна дейност в страната и в чужбина.

Квартет "Сезони" е камерна формация от четирима музиканти (Йоана Димитрова – мандолина, Евдокия Бобоцова – мандолина, Николай Петров – мандола, Славчо Николов – китара), обединени от идеята да популяризират най-доброто от мандолинната музика от древността до нашето съвремие. Създаден е през 1996г. от Асен Димитров (основателят на първия мандолинен оркестър в България) и с него се възстановява една отдавна прекъсната традиция в мандолинното изкуство в България от 30-те години на XX век.

В основата на репертоара са залегнали оригиналните пиеси за мандолинен квартет. Към тях са добавени транскрипции на произведения на автори от различни епохи – А. Вивалди, Й. С. Бах, Д. Скарлати, П. Нардини, В. А. Моцарт, Ж. Сартори, Д. Росини, Ф. Сор, Б. Сметана, Ж. Бизе, Е. Григ, П. Чайковски, К. Сен-Санс, Г. Малер, Й. Щраус, М. Големинов, Д. Христов, С. Джоплин и др. През последните години се обогатява с произведения на наши съвременници, а също и с написани специално за състава пиеси от български композитори.

Живото изпълнение на квартет "Сезони" доставя удоволствие на всички почитатели на камерната музика и осигурява много покани за участия на наша и международна сцена, както и участия в различни радио и тв програми.

През 1999г. БНТ излъчва първия филм за състава “Пролетни звуци”, а през есента на 2007г. следва нов филм за квартет "Сезони", излъчен по Канал 1 на БНТ.

Квартетът участва в национални и международни фестивали на класическата и съвременната музика. Сред тях са “Софийско лято 2001”, организирано от Агенция “Камерна музика” (2001г.); XIX Национален Фестивал на изкуството “Аполония 2003”; II Национален Фестивал на китараната музика в Кюстендил (1998г.); II, III и IV Балкански фестивал на китарната музика във Велинград (2003, 2004 и 2005г.).

През 2001, 2004 и 2006г. квартет  "Сезони"  участва в 35-то, 38-мо и 40-то издание на най-престижния Европейски международен фестивал на плектро музиката в гр. Логроньо, Испания, както и в III и V международен конкурс за авторска музика – Испания, където през 2006г. печели 3-та международна награда за нова композиция.

През 2005г. квартетът печели също и Първа награда за Камерна музика, а през 2006г.  – “Grand Prix” на X и XI международен мандолинен фестивал – гр. Имотски, Хърватска.

Изпълненията на състава са приети много добре и на унгарска сцена на концертите на квартета, организирани от Българския Културен Институт през 2006г. и през 2007г.

През 2001г. "Сезони" издава своя първи компактдиск “Квартет Сезони”. Това е първият български мандолинен компактдиск, реализиран и пуснат на българския пазар. Дискът е представен на страниците на списанието “The Mandolin Journal”, където е поместена и блестяща рецензия за качеството на музициране на състава.

В своите изпълнения членовете на квартета показват много добро съчетание на българските мандолинни традиции и най-новите постижения на европейското музициране, усвоени в майсторските класове при известните немски професори по мандолина и китара – проф. Катерина Лихтенберг, проф. Дитер Крайдлер и др.

Сподели в: