Мандалите на Николай Иванов

Художникът, композиторът и музикантът Николай Иванов е познат отдавна с интереса си към източната култура. На мнозина той може би е по-известен като музикант, създател на група “Ом”, автор на музиката на повече от 10 филма, сред които е например “Подгряване на вчерашния обед”. Други може би свързват името му с групата български музиканти и актьори, които през 1996 г. осъществиха експедицията-концерт до връх Калапатар (5345 м надморска височина), в близост до Еверест.

От 10 август в галерия “Универсум” във Варна могат да се видят най-новите картини на Николай Иванов, обединени в цикъла “Мандали”. В индуизма и будизма мандала е образна картина на света, условна структурна схема на микро- и макрокосмоса. Мандалата е космическият принцип, управляващ всички процеси във Вселената. Но мандалата още е изображение на будистко божество – изображение, което възстановява нарушената хармония в света. Будистите вярват, че само един поглед към мандалата може да те прочисти от болести и лоши навици.

Всички картини Николай Иванов е рисувал за изложбата си във Варна, която се осъществява по идея на Елза Артамонцева. Самият художник не присъства на откриването, тъй като в момента работи активно по музиката на поредния филм. На 10 август негова изложба се откри и в Хърватия, където авторът показва нарисуваното по време на вече минал пленер заедно с още трима свои колеги. Изложбата в Хърватия ще обиколи четири града, приключвайки на 10 октомври в Загреб. Тази във Варна ще може да се види до края на септември.

Сподели в: