“Мандалата на Магдалена” е дългоочакваното завръщане на Майкъл Брадли

Когато пред носа на неповторимата му самоделна лодка, от каменния мост над Канал дю Миди в старата част на френския град Моасак ненадейно пада тялото на млада жена, стиснала в ръка малък куфар, първата мисъл на Марк Ренслър е „Дамата от езерото“…

Когато, по-малко от месец след тази необикновена среща, авантюристът и екзотичната, дългокрака специалистка по лингвистика Марико О’Шонеси се разделят на лондонския кей на Темза, вероятно завинаги, съзнанието им е обладано от всепоглъщащото чувство за крехкостта на земната любов. За времето между онази първа среща и това сбогуване двамата са преплавали стотици километри на борда на „Фолдърол Джестър“, прекосили са Ламанша и са преживели немалко в стремежа си да запазят безценен пергамент и неговите скандални тайни – престрелки с членове на мистериозна неонацистка организация, близки срещи с френската полиция, докосвания до мегалитната вечност, страстна любов и нечовешки изтезания. А дали случайното откритие, заради което им се е случило всичко това, си заслужава направените жертви?

Признатият капацитет в областта на Свещения Граал и автор на бестселъри Майкъл Брадли сякаш някак небрежно е оставил мандалата незавършена – може би за да даде на всеки свой читател предизвикателната възможност да отговори сам за себе си на този въпрос.

За автора

Брадли се завърна! Майкъл Брадли е познато име за много читатели – той е автор на множество високо оценени научнопопулярни книги, включително няколко за Светия Граал. Но почитателите на художествените произведения на Брадли от дълго време очакват третия му роман след бестселърите “Отпечатък” и “Факторът Мантучи”, продадени в половин милион екземпляра.

Чакането приключи с появата на новия му роман. И какъв роман! В “Мандалата на Магдалена” Брадли се опира на завидната си репутация като специалист по Светия Граал, за да придаде автентичност и достоверност на изпълнения с неочаквани обрати сюжет.

Майкъл Брадли е литературният псевдоним на Майкъл Андерсън де Саквил, американец по рождение и канадски гражданин от средата на 60-те години.

Известният изследовател, автор, любител историк и антрополог е роден в Таладега, Алабама, през 1944 г. От 1 декември 1965 г. е канадски гражданин.

През 1979 г. е номиниран за Нобелова награда за биология от Нобеловия лауреат Конрад Лоренц. Брадли отказва специална докторска програма, предложена му от Далхаузи Юнивърсити. През 80-те години изнася лекции в различни висши учебни заведения като Принстън, Вандербилт Юнивърсити, Йорк Юнивърсити, Йейл, Кенеди-Кинг Колидж.

Брадли е носител на литературни отличия от Делхаузи Юнивърсити – наградата “ДеМил” за поезия и наградата “Денис” за проза. През 1984 г. получава титлата Малтийски рицар за участието си в доставянето на лекарства и медицински пособия до отдалечени села в Централна Америка през 1983 г., когато е мобилизиран в Канадската агенция за международно развитие и се включва в проектирането и производството на пет- и десетметрови лодки за бедните карибски рибари.

Майкъл Брадли е автор на десетки книги, получили висока оценка от критиката, в това число предишните му романи “Отпечатък” и “Факторът Мантучи”. Признат специалист по Светия Граал, той работи като изследовател към филма “Шифърът на Леонардо” и пише научнопопулярна трилогия за Граала, завършваща с издадената наскоро “Мечове по залез слънце”.

Сред научнопопулярните му книги са заглавия като: “Комплексът Кронос”, “Наследството на ледниковия човек”, “Избраният народ от Кавказ”, “Африканското откриване на Америка”, “Светият Граал през Атлантика” и “Рицарите на Граала от Северна Америка”.

Издателство “Четмо”
Заглавие: Мандалата на Магдалена
Автор: Майкъл Брадли
Преводач: Петя Петкова
Националност: американска
Обем: 384 стр.
Подвързия: мека
Интернет цена: 16 лв.
Корична цена: 18,60 лв.

Сподели в: