Малък формат с дъх на лято във Варненската галерия "Теди"

Новият проект на галеристката Йорданка Торнева събира от 11 юли в галерия „Теди” популярни художници от София, Варна и страната около предизвикателството на малкия формат. Когато рамките са с размери от 15 до 50 см, артистът подхожда с прецизността на ювелир, затова подредената във варненската галерия експозиция стои като колекция от бижута. Всички работи са живопис и някои от тях са правени буквално в последния месец.

В много от картините дишат цветовете на варненското лято. Силно въздействащото платно на Димитър Чолаков “Вятър край морето“ – едно от най-големите сред малките формати в сбирката, пулсира от завихрящи мазки, които сякаш не спират да движат композицията в синьо. Още три работи завършват посветената на морето серия, с която уважаваният професор от Шуменския университет и директор на Градската художествена галерия в Търговище идва за тази изложба.

Морската тема продължавнат невъзможно пурпурните морски пейзажи на Долорес Дилова от София с нейната запазена марка – чадърите, видени все в часовете на безлюдните плажове и на неуловимо менливата предутринна или следзалезна светлина. Русенката Василка Монева влиза в темата с “Рибарски къщи“ и “Лодки“, които дори и да са с вдъхновение от Дунава, носят крайморски дух. Професорът от Националната художествена академия Десислава Минчева поглежда към водите в “Скали“ – една от работите й с вибриращи светлинни отблясъци, които тя превърна в знак за своите морски пейзажи от последните години. Разбира се, почитаната художничка не изневерява и на емблематичната си тема балерини.

Другият, земен поглед към лятната тема в изложбата, са цветята. “Букет“ е една деликатна работа на живата класичка Калина Тасева, в която обичайният за нея тъмен драматичен контур докосва платното отново категорично, но омиротворено в общата белота, от която избухва единственият цвят – синьото. Изключително магнетична работа, и неслучайно г-жа Торнева е избрала точно нея да посреща гостите на изложбата. Един изненадващ Милко Божков ще открият почитателите на големия варненски художник. Неговото търновско село Градина го е срещнало с изящните извивки на маковете в природна среда. С “Цветя“ се представя и Илиян Пеев от Велико Търново.

Към града, къщата, дома се обръщат друга група участници в изложбата „Малък формат”. За Живка Маринова цветът на летния спомен е бял, останала като от плаване до гръцки остров – споменът е къща със сини очи, гледащи в морето – лека и свежа работа, която би внесла лятната тишина на селско крайморие във всеки интериор. С нея ученичката на Светлин Русев, която открихме за галерия „Теди” през март, дава заявка да остане със своите платна за дълго във Варна.

Чист цвят и изтънчена линеарност привнасят в усещането за лято условните пейзажи на Атанас Атанасов от серията „Къщата на Клод”, в които ритъмът на дървета и къщи подчертава ярките небеса. В дома влизаме с елегантната „Лампа” на Здравка Василева. Тя носи аромата на епохите, в които електричеството не е задължително, а изкуството е още някъде по пътя между арт нуво и арт деко – една работа, пропита с нежна женственост. Към нея се добавят един от обичаните интериори на художничката и “Отражение“ – все работи, които обещават името на Здравка Василева да влезе трайно в кръга художници около „Теди”. Една друга лампа – интимна и приятелски сгряваща, ни кани към сложената маса на варненката Мария Чакърова, в която виното и ябълките очакват наздравици. Ябълки слага на масата в своя натюрморт и големият Ванко Урумов.

Отново на Десислава Минчева е един от най-малките формати в изложбата – миниатюрата „Момиченце“, заредена със специално очарование – нежна тема, но реализирана от проф. Минчева по нейния монументално фресков начин – истински малък бисер за ценители.

Изложбата „Малък формат” в галерия „Теди”, Варна, ул. Скайлер 8, продължава до 11 август.

Сподели в: