"Малко комедия" – миксира две пиеси от Чехов

Какво да очакваме от един спектакъл със заглавието "Малко комедия"? Вероятно става дума за представление, което е почти смешно, ако има такова определние. Поглеждаме кой играе – трима от най-добрите български актьори – Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански.

Няма нужда да се чудим повече. "Малко комедия"обединява две театрални пиеси – "Предложение" и "Мечка" – по текстове на гениалния руски писател А.П. Чехов. Това е новото загалвие на театрална къща Viva Arte и ДТ “Адриана Будевска“ – Бургас. Постановка Борислав Чакринов.

"Малко комедия“ ще ни кара  да се замислим кое е важно в живота и какви ценности ни ръководят, а виртуозното актьорско трио придава на представлението неповторим блясък чрез уникалните интерпретации на гениалните Чехови персонажи.

Още за двете комедии:

В комедията „Предложение” на преден план излизат гордостта, инатът и копнежът за истинска любов, която да не е подчинена на материални ценности. Героите не осъзнават, че житейското им време изтича твърде бързо, че човешката близост и добрите отношения могат да станат жертви на тяхната безсмислена опърничавост. Копнежът за близост, който изпитват един към друг, им се изплъзва и дори ги разболява. И въпреки това, почти до края на постановката, те не отстъпват от нищожните си мании за собствена стойност и криворазбрана гордост.

Комедията „Мечка” разказва шеговито патетичната история на вдовицата Попова, която е твърдо решена да обича до гроб покойния си съпруг, но не успява да удържи на обещанието си, съблазнена от кредитора на семейството. Двамата се сблъскват в абсурден  спор за любовта: кой е по-верен и постоянен – мъжът или жената. В увлечението си за надмощие един над друг те дори се предизвикват на дуел, но както всички комедии, така и тази завършва с щастлив край. След безкрайни спорове двамата герои се влюбват и с шеметно колебание напред-назад, предизвикано от горещото привличане един към друг, се събират.

Още от VIva Arte:
За спектакъла "Опасно за живота"
Отвори си третото око, за да ти тръгне животът

Сподели в: