Малките големи неща на Иво Тодоров в "De puta madre"

"De puta madre" e втората книга с разкази на Иво Тодоров. Първата – "Момчето с воден пистолет и Мисълта за Смъртта" излезе през 2005 г. Този път Сиела ни изненадват с една модерна корица и наистина приятно издание. Част от разказите са прекрасно допълнени от илюстрациите на Boris Wolf.

Историите в "De puta madre" са истински, много истински. "Животът е най-големият писател – никой не може да измисли нещо по-добро и интересно от истинските случки, които всеки ден ни изненадват в невероятното съчетаване на факти, поредици от събития и неочакване развръзки", твърди Иво Тодоров. Част от тях са отделени под темата "Няколко истории на ръба на нонсенса", а други с любопитното и много актуално заглавие "Любов по Internet".

Героите на Иво Тодоров са обикновените хора, онези, които дори често не забелязваме – продавачът на вестници, бабата, която гаси свещите в църквата. Реализмът е търсен, акцентът е върху малкия детайл, който все пак остава ненатрапчив, но присъства. Разказите са откровени, като кратък поглед право в очите на нашето съвремие. Заключенията са ясни, но са неизречени, а са оставени всеки ги си ги направи сам.

Авторът на "De puta madre" – Иво Тодоров е завършил “Български език и литература” в СУ "Св. Климент Охридски". Има дълга журналистическа кариера. Работил е в БНТ и в радиостанциите НЕТ, Дарик, Експрес, бил е гл. редактор на сп. "Мениджър". В момента е главен редактор на "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия.

Корична цена: 9 лв.

Сподели в: