Малин Малинов събира в изложба скулптура и живопис

Малин Малинов ще представи осмата си самостоятелна изложба "Шепот от планината" на 10 февруари в галерия "Арт Муза".

Експозицията събира заедно двете му любови – живопистта и пластиката като превес взема скулпторното начало. Малин Малинов експонира петнадесетина пластични откровения, резултат от срещите му с планината Родопи. Изразните средства са „камъни и дърве” – както споделя самият автор. Находките, намерени в планината, са изведени от естествената им среда, претърпели различна степан на деформация и обработка, като понякога са допълнени от други материали (метал или керамика). Получените композиции в изчистената галерийна среда и предназначени за даден интериор, ни подвеждат през света на въображението и асоциациите, запазили топлината на природата. Те напомнят на човек, животно или просто абстрактна форма. в зависимост от степента на възприятие и мислене на зрителя. 

Двадесет и петте големи маслени платна допълват пластичните произведения и показват другата страна от творчеството на автора. В картините художникът извайва формата пластично със скулпторна прецизност на равен неутрален фон или по-слабо разработена среда, които да я откроят и изявят.

Темите, които го вълнуват и вдъхновяват са отношенията между мъжа и жената, между човека и природата, женската красота и изящност, неповторимостта на прекрасната музика. Малин Малинов „е отправил покана за среща със зретеля” и го въвежда в причудливи светове, родени от богата фантазия, подклаждащи желание за сътворчество и собствен прочит на предложената идея. Преминаването в постранствата и плановете е реализирано с умело съчетаване на арстрактни с декоративни или близки до реалното разработване форми. Топлите и земни цветови гами нежно нашепват спомени от планината.

Малин Малинов е завършил първоначално Техникум по керамика и стъкло, специалност „Декорация” и продължава художественото си образовение във ВТУ „Св. Св. К. И Методий” специалност скулптора. Работил е като дизайнер, художник на декорите във филмовата индустрия и в театъра. Своят богат опит предава на ученици като преподавател по скулптора в І СОУ „П. Славейков”, София.

Експозицията може да разгледате до 1 март 2010 г.

Изложба в София с шедьоври на Дали, Шагал и Пикасо

 

Сподели в: