Макс Мара ще ни качи с изложба в Космическите небеса

На 5 септември в САМСИ ще бъде открита изложбата "Космически небеса" с живописни картини от италианския художник Макс Мара. Самият Мара ще присъства на откриването, което ще се състои от 18.30 ч.

Организатори са Италианския културен институт София и САМСИ. Експозицията ще бъде изложена до 6 октомври.                                                          

Италианският художник Макс Мара представя едно мистично пътешествие, съставено от създадени през последните три години (2011-2013) близо шестдесет произведения, които свидетелстват за неговата художествена зрялост.
Идеята да озаглави „Космически небеса” своята първа самостоятелна изява в България идва на Макс Мара докато размишлява върху думите, които приживе изрича за него скъпият му приятел и творец Мимо Ротела: „Търсенето е ефирен, небесен космос, едно пречистване и химн за нещо отвъд земята”.

Маестрото прекарва дълги нощи усилена работа в подготовка на материята (най-вече платно от юта), върху която нанася щукатура, темпера, тебешир, масло и шеллак, които най-добре се захващат за плетката на тъканта. Мара предпочита девственото главозамайващо бяло и черното, олицетворяващо свещеното място „теменос”, посветено на молитвата, моментите на дълбоко мълчание, нощта.

Макс Мара е роден в гр. Паола, област Калабрия, през 1950 г. Премества се в Милано през 1970 г., а от дълги години живее в Монца. Артист с изключителна жизненост и изразителна сила, от 80-те години на миналия век той насочва художествените си търсения в съчетаването на рисунката, живописта и скулптурата като използва материали с активна  поетична комуникационна способност, свързани с изразните средства на историческите авангардни течения в европейското изкуство. Неговата многостранна експериментаторска дейност се утвърждава и намира широко признание.

Художникът осъществява над четиридесет самостоятелни изложби. Участва в национални и международни художествени прояви и панаири, излага произведенията си в частни художествени галерии и публични институции. Негови  творби и рисунки се намират в международни колекции и колекции на обществени институции.

Изложбата се осъществява от Италианския културен институт в София. Неин уредник е художественият критик Лука Томази. Богатият каталог е издаден от „Идже Едициони”, Рим, Италия. Организаторите изказват благодарност за приноса на Италианската търговска камара в България, както и на Certiluxe ® by Certi W ®; Masson Matiée ®; Iaquinta assicurazioni и Oro di Bacco. Проявата е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Сподели в: