Максим Венгеров е звездата в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018

На 30-ти март цигуларят ще открие фестивала с Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс

Феноменалният руски цигулар Максим Венгеров е звездата в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“. На 30-ти март големият изпълнител ще участва в откриването на фестивала с изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс. Венгеров ще свири със Софийската филхармония под диригентската палка на Найден Тодоров.

В програмата е включена също и Симфония №1 от Брамс. Мащабното събитие ще се състои в зала №1 на НДК от 20:00 ч. и е един от акцентите в официалната културна програма на София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Европейски музикален фестивал“ 2018 ще представи общо 13 събития с участието на над 350 музиканти. Програмата включва концерти със симфонична и камерна музика, джаз, филмова музика, както и специално събитие за деца. На форума ще гостуват музиканти от Италия, Испания, Австрия, САЩ, Русия и др. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

През сезон 2017/2018 Максим Венгеров продължава своята уникална кариера на цигулар, диригент и педагог. През октомври м.г. той изнесе два забележителни концерта в Карнеги Хол (Ню Йорк) със Симфоничния оркестър на Монреал под диригентството на Кент Нагано. През същия месец той осъществи световната премиера на Концерт за цигулка от китайския композитор Циганг Чен (Qigang Chen), написан специално за Венгеров. Изпълнението бе част от Международния музикален фестивал в Пекин. В края на м. януари 2018 г. цигуларят изнесе блестящ рецитал в престижната зала „Стратмор“ във Вашингтон заедно с пианиста Рустем Сайткулов. Вестник „Вашингтон поуст“ пише следното по повод концерта: „Спиращо дъха изпълнение! Венгеров свири с такава вродена лекота, че техническите трудности не се усетиха от публиката“. Също през януари Максим Венгеров бе диригент и солист в концерт от Международната академия „Менухин“ в Швейцария със специален гост Чечилия Бартоли. През февруари и март му предстоят концерти в Цюрих и Сантяго, както и майсторски клас в Лондон.

Максим Венгеров
Максим Венгеров

Изявата на Максим Венгеров в София на 30-ти март се очаква с голям интерес от българската публика, която още помни първото му гостуване у нас през 2006 г. с Оркестъра на Класик ФМ радио. Билетите за концерта са в интензивна продажба и част от ценовите категории вече са изчерпани. Продажбата е на касите в зала „България“, в билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com.

За Максим Венгеров:

Забележителният цигулар е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения,  наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите „Виенявски“ и „Карл Флеш“. Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите, с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович. Тези записи получават награди „Грамофон“ и две номинации за „Грами“. През 1994 година Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване.

През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант посланик на УНИЦЕФ. С тази почетна титла той изнася концерти в Уганда, Косово, Тайланд, прави ежегодни турнета в Европа, САЩ, Япония, Китай, Сингапур, Корея, Австралия. През 2000 година сключва договор със звукозаписната фирма EMI. Максим има световна репутация като преподавател, а ръководените от него майсторски класове са изключително популярни и атрактивни. От 2005 година е професор в Кралската музикална академия – Лондон. През 2008 година, поради заболяване на ръката, Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка.

За диригента Найден Тодоров: Найден Тодоров е сред ярките представители на младата генерация български диригенти. От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от 2008 е неин главен гост-диригент. В периода 2006 – 2016 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе. От началото на 2017 г. той е директор на Софийската филхармония.

Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остеррайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет, където завършва като бакалавър през 1996 г., след това специализира в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. През 2001 г. получава магистърска степен в Нов български университет, а през 2004 защитава докторат в Лондонския университет. Получава награди от наши и международни конкурси, Словашкия музикален фонд, „Ротари клуб“ – Виена, фондация „Боргезе“, наградата „София“, „Кристална лира“, „Златно петолиние“ и др. Найден Тодоров дирижира представителни български и чужди оркестри, гостува на десетки фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. Маестрото е избран за „Музикант на годината“ за 2012 г.

За Софийската филхармония: В своята осемдесет и девет годишна творческа история, Софийската филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване, свързан с имената на изтъкнати музикантски фигури като Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Васил Казанджиев, Димитър Манолов, Емил Табаков и др.

Незабравими в летописа на Филхармонията са съвместната работа с личности като диригентите Херман Абендрот, Курт Мазур, сър Невил Маринър, Генадий Рождественски,  Юрий Темирканов, Игор Маркевич, Карел Анчерл, Витолд Ровицки, Карл Остеррайхер, Жан-Бернар Помие, Карлхайнц Щокхаузен, Урош Лайовиц и други.

Солисти на оркестъра са били Гена Димитрова, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Соня Йончева, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Димитрий Шостакович, Давид Ойстрах, Светослв Рихтер, Емил Гилелс, Алексис Вайсенберг, Мстислав Ростропович, Ивон Лефебюр, Владимир Спиваков, Бернд Глемзер, Юлиан Рахлин, Андрю Маринър и още десетки световно известни чуждестранни и български изпълнители.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

Сподели в: