Македонски художници гостуват с черно-бели идеи в Чeрвената точка

Художниците от Македония Зоран Мише и Горан Тричковски избраха галерия "Червената точка", за да споделят своите графични идеи от последната година. Новите творби на двамата графици бяха показани за първи път пред Софийска публика, която ще може да разгледа изложбата до 22 март.

Галерията събра двамата македонци със скулптора Николай Йотов, селектирайки негови творби в мрамор, които влизат в елегантен диалог с графиката. И тримата автори са завършили Националната художествена академия в София.

Изложбата откри известният български график Стефан Божков в присъствието на културното аташе на Македония. „Тази изложба е за ценители“, подчерта още в началото на изказването си Стефан Божков и допълни: „Черното и бялото са много по-богати цветове, отколкото се предполага и тази изложба доказва това. Уникално е как толкова мади автори могат да представят толкова зрели творби.“ Културното аташе на Македония, Васко Шутаров, сподели, че познава графиците отдавна и следи тяхното развитие. „Смело мога да кажа, че напредъкът им е впечатляващ“ каза той в разговор с галериста Даниел Мирчев. Специален гост на скулптора Николай Йотов бе писателя Стефан Цанев, който поздрави автора за смелите решения в мрамор, представени за първи път пред българска публика.

Зоран Мише има зад гърба си десетки изложби в България и не едно участие в международни арт издания – в Италия, Австрия, Турция, Швеция, Швейцария, и разбира се, в Македония. Два пъти е носител на наградата „Млад автор“ от националното годишно биенале на графиката.  

Горан Тричковски също е излагал свои творби в десетки изложби на територията на България и в родната си Македония. Участва със свои призведения в международни изложби в Австрия, Италия и Сърбия. През 2011 година печели наградата за млад автор на конкурса „Св. Св. Кирил и Методий“.

Николай Йотов има редица участия в национални общи изложби като Общата художествена изложба в Балчик и Националната изложба Скулптура в София. Участва в международни  симпозиуми в Турция, Корея, Франция, Италия, Австрия и много други страни. Награден е с отличие от ARTIADE в Атина и с първа награда на St.Piere de Chartreuse, Франция. Творба на Николай е част и от първата за тази година селекция на Червената точка. Името й е Майчинство, изработена в традиционния за галерията материал дърво.

Галерия "Червената точка" откри врати през септември миналата година и вече може да се похвали с пет изложби в кратката си история. Нетрадиционна по своя замисъл спрямо стандартните галерии, ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА има за цел да се превърне в активен посредник между архитектурния и вътрешен дизайнер и скулптора-художник. Галерията селектира и предлага предимно скулптури от дърво, вярвайки че дървото е естествена част и естетически завършек от модерния български интериор. Настоящата изложба е отбивка от концепцията, която допълнително обогатява предложенията й за допълване на офиса и дома. Черно-бялата експозиция може да бъде разгледана до 22 март 2014 г. Намира се в безистена на улица Дякон Игнатий 19,  до площад Славейков.

Сподели в: