Македонската писателка Лидия Димковска идва за премиерата на романа си "Резервен живот"

Лидия Димковска пристига в София за премиерата на романа „Резервен живот”, отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2013 година.

Срещатата с читатели ще се състои на 19 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК. Водещ: Светлозар Желев. Книгата ще бъде представена от Кремена Димитрова.

„Резервен живот” (Издателство "Колибри") е покъртителна лична история, през която отеква голямата тема за равносметката след политическото разделяне на бившата югославска федерация. Сребра и Злата са сестри – сиамски близначки, и мечтаят да бъдат разделени. След рискована интервенция оцелява само едната от тях, Злата, чийто глас ни води през страниците.

Романът сплита болезнени теми и мотиви като отстояването на правото на идентичност, сбъднатите пророчества, тежкото бреме на вината, акултурацията, семейните ценности и традиции, нищетата на духа, дегизирана като социална бедност.

Присъствието на Лидия Димковска на литературната карта на Македония, а вече и на картата на Европа, е осезаемо и автентично. Родена в Скопие през 1971 година, където завършва литературознание в университета „Св. св. Кирил и Методий”, тя има в творческата си биография пет книги с поезия и два романа – „Скрита камера” и „Резервен живот”.

Запознайте се с едно от най-мощните пера на съвременната македонска литература на 19 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК!

Този проект е финансиран с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия. This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

Сподели в: