“Макбет” от Верди – отново на сцената на Старозагорска опера

На 22 май 2008 г. Старозагорска опера представи възстановка на операта "Макбет" – един спектакъл на изключително високо ниво, достоен да мери сили със световните оперни сцени.

Режисьор на постановката на старозагорска сцена е Нина Найденова, сценографията е дело на Борис Стойнов, а художник е Цветанка Петкова-Стойнова. Хореографията е на Боряна Сечанова, позната от балет „Арабеск”. Един екип, който се доказа през годините с едни от най-добрите постановки в оперните театри в България.

Спектакълът се изпълни под диригентската палка на маестро Диан Чобанов, който показа отличен усет към стила на ранния Верди.

В главните роли се превъплатиха учениците на великата Гена Димитрова – Елена Баръмова /Лейди Макбет/ и Петър Данаилов /Макбет/. Два безспорни таланта, които продължават традицията на българските вокални майстори по света.

Надарена с мощен и красив глас, Елена Баръмова представи една властна и безжалостна Лейди Макбет, която беше двигател на действието, а Баритонът Петър Данаилов в ролята на Макбет беше изключително драматичен и въздействащ. И двамата артисти изпълниха блестящо едни от най-трудните във вокално и артистично отношение роли.

На сцената видяхме още директорът на Старозагорска опера – Веселин Стойков в ролята на Банко, Орлин Горанов в ролята на Макдъф и младият тенор Георги Динев в ролята на Малкълм.

Възстановка на „Макбет” бе едно вълнуващо преживяване, един истински празник за старозагорската публика, която дари певците с бурни аплодисменти.

Опероманите могат да се насладят на творбата на Верди на 11 юни отново на сцената на Старозагорска опера и на 16 юни на сцената на Софийска опера.

Сподели в: