Майсторът по Уин Чун Дейвид Питърсън пристига в София

Дейвид Питърсън ще проведе тридневен семинар по Уин Чун в София от 18 до 20 септември, в спортен комплекс “Бонсист” (до УНСС).

Какво е Уин Чун?

Китайска бойна система, която използва естествената структура на тялото за да развива сила, скорост и ефективност. Според легендата е била създадена от жена – будистка монахиня от манастира Шао Лин и днес се приема, че много неща в стила, потвърждават това. Основната философия на Уин Чун е: ако нещо изисква много движение или усилие, то не си струва да губим време да го тренираме.

За разлика от другите бойни изкуства Уин Чун се съсредоточава върху боя от много близка дистанция, като целта му е тоталното елиминиране на противника – бързо, пряко и ефикасно. Той развива у практикуващите го възможността да реагират инстинктивно на всякакъв тип нападение. На по-високо ниво, това се постига чрез методика, наречена “лепкави ръце”, която позволява на Уин Чун боеца да атакува и контролира опонента си, дори когато не го вижда, защото зрението може да бъде излъгано, но сетивността не.

Един от познатите символи от филмите за бойни изкуства – дървеният манекен, всъщност е тренировъчен аксесоар именно от Уин Чун.

В днешно време системата има два основни стила, единият от които минава за по-ефективен и практически насочен. Той е бил преподаван от известния майстор – сифу (учител) Вонг Шун Люн, ученик на Ип Ман – човекът, който през 1949 г. създава в Хонг Конг първата открита школа, откъдето Уин Чун се разпространява по цял свят.

Кой е Дейвид Питърсън?

Занимава се с китайски бойни изкуства от 1973 г. Става ученик на Сифу Вонг Шун Люн след пътуване до Хонг-Конг през 1983 г. Възпитаник е на Университета в Мелбърн, където специализира китайски език, а после го преподава над 20 години. Говори свободно както мандарински, така и кантонски диалект, което му помага в дълбочина да научи и разбере Винг Чун Кунг Фу системата, така както я е преподавал Сифу Вонг. Единствената цел на Дейвид и до ден днешен е да предава уменията, знанието и разбирането на Винг Чун, точно по начина, по който на него му е преподаден от Вонг. Винаги, когато сифу Вонг Шун Люн е провеждал семинари в Австралия, Дейвид е превеждал на своя учител. Той е основател и главен инструктор в “Мелбърнския клуб за китайски бойни изкуства”, където преподава по метода “Вонг Шун Люн” и е първият от само двамата оторизирани и квалифицирани инструктори по системата на Вонг в Австралия. Пълноправен член е на световната “Вонг Шун Люн Уин-Чун Асоциация за Бойни изкуства” и на базираната в Хонг-Конг “Винк Тсун Спортна Асоциация”. Питърсън е и единственият бял – член на Мелбърнското Китайско масонско общество – Chinese Masonic Society (CMS) и е известен член на техния Lion Dance Team. Той е и бивш председател през осем поредни години на Федерацията на Австралийските Кунг-фу Организации (FAKO) и лицензиран треньор на Националната асоциация за сертифициране на треньори към австралийското правителство.

Повече информация: www.wslwingchun.com

Сподели в: