"Майстори на фотографията"

Улай пристига в България за своя изложба. Изложбата е част от осмото издание на "Майстори на фотографията" и е първата на артиста в България. Тя ще бъде открита на 27 април във VIVACOM Art Hall.

Улай е на международната арт сцена от края на 60-те години. Франк Уве Лайзипен, по-известен като Улай, има множество самостоятелни и групови изложби в целия свят. Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството.

"Аз Другият" е неговото първо представяне в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. Основната идея на "Аз Другият" e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика.

В допълнение към някои проекти, които днес вече са норма в изкуството на пърформанса и фотографията, изложбата ще представи пред българската публика и непознатите ефимерни документи от дългата кариера на Улай в областта на изкуството, включително често пренебрегвани художествени материали като дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др. Изложбата "Аз Другият", заедно с каталога към нея, представляват пространство, където може да бъде прочетена историята на художника: история на неговото безспирно, неуморно търсене на собствената идентичност, разкъсван между многообразните символични светове, хора, места и медии. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Изложбата "Аз Другият" е осмата поред от платформата "Майстори на фотографията", която показва творбите на едни от най-известните и влиятелни фотографи днес, сред които Хари Бенсън, Райън Макгинли и Бил Оуенс, както и рок легендите Брайън Адамс и Лени Кравиц. Всички експозиции се представят пред българската публика от фондациите "Мусиз" и "Америка за България" във VIVACOM Art Hall. 

Сподели в: