„Майстори на камерната музика” – Рецитал на Стефан Попов – виолончело и Даниела Дикова – пиано

СТОЛИЧНА ОБЩИНА
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
ФОНДАЦИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ
НДК – КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ ЕАД

44-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
24 май – 27 юни 2013 г.

„Майстори на камерната музика ”

Рецитал

Стефан Попов виолончело
Даниела Дикова пиано

25 юни (вторник), зала 9 на НДК,
19.00 часа

Програма

Франц Шуберт
СОНАТА ARPEGGIONE 
Allegro moderato
Adagio
Allegretto

Роберт Шуман
ПЕТ ПИЕСИ В НАРОДЕН ТОН

* * *
Цезар Франк
СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo-Fantasia: Ben moderato
Allegretto poco mosso

* * *

ОТ ЛОМ ДО ЛОНДОН И НАЗАД

Фестивалът най-сетне осъществява едно тъй дълго очаквано завръщане на виолончелиста Стефан Попов на софийска сцена – на 25 юни в зала 9 на НДК. Ученик на Святослав Кнушевицки и Мстислав Ростропович, лауреат на конкурси в Женева, Виена, Флоренция и Москва, от 1977 година той преподава в Гилдхол Скул оф Мюзик в Лондон и на многобройни майсторски класове по света. През 2008 година е удостоен с титлата "Кавалер на виолончелото" за приноса му за каузата за свирене на виолончело. Между безбройните му концертни и звукозаписни реализации, знаменателна е неговата преработка и записът през 2006 година на цигулковия концерт на Бетовен – "като частична компенсация за това, че Бетовен не е написал концерт за виолончело". На концерта в НДК в сътрудничество с Даниела Дикова ще прозвучат произведения от Шуберт, Шуман и Цезар Франк. Стефан Попов ще направи и "премиера" на един нов инструмент – ще свири на виолончело на големия наш лютиер Апостол Калоферов, изработено от върба (самият Страдивари е имал само две чели от върба). 

Стефан Попов

Роден на 3 април 1940 година виолончелистът е с българско и британско гражданство. Попов започва да свири на виолончелото на дванадесетгодишна възраст. След като печели стипендия продължава обучението си в Московската консерватория от 1961 до 1963 под ръководството на Святослав Кнушевицки и Мстислав Ростропович. Печели много конкурси, включително през 1966 като финалист печели медал в Международния конкурс „Чайковски“ за виолончело. По това време получава награда от Съюза на съветските композитори за изпълнението си на руска музика.
От 1971 до 1975 година Стефан Попов преподава в Бостънския университет и Консерваторията в Нова Англия. От 1977 до днес живее във Великобритания, където е професор по виолончело в Guildhall school of music & drama в Лондон. Неговите концерти са излъчвани по радиото и телевизията, както и са записани множество компактдискове. През 2006 е удостоен със званието „Почетен гражданин на Лом“.

Даниела Дикова

Даниела Дикова е родена в гр. София. Завършва Българска държавна консерватория в класа по пиано на проф. Лили Атанасова и майсторски клас по пиано, камерна музика и клавирен съпровод. Опитен акомпанятор на инструменталисти и певци, тя работи към катедра “цигулка” на Националната музикална академия. Даниела Дикова е осъществила множество записи за БНТ и БНР и концертира из Европа и Азия. През 2005 година заедно с цигуларката Галина Койчева и челиста Джефри Дийн, основава трио “Арденца”, носител на “Кристална лира” 2009 година на СБМТД за високи постижения в областта на камерната музика. През 2010 създава първия международен конкурс в България за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO, за който през 2012 е удостоена с наградата “Златно перо” за принос към българската култура.

ОЧАКВАЙТЕ!

26 юни (сряда), зала „България”, 19.00 часа
Людмил Ангелов пиано
и ученици от майсторския му клас

Сподели в: