„Майстори на камерната музика” – концерт на Мирослав Христов, цигулка и Владимир Валяревич, пиано

СТОЛИЧНА ОБЩИНА
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
ФОНДАЦИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ
НДК – КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ ЕАД

44-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
24 май – 27 юни 2013 г.

„Майстори на камерната музика”

Концерт на
Мирослав Христов, цигулка
Владимир Валяревич, пиано

22 юни (събота), зала 6 на НДК,
19.00  часа

Програма

Луиджи Далапикола (1904-1975)
ТАРТИНИАНА № 2
Pastorale
Tempo di Bourree
Presto; leggerissimo
Variazioni

Джорджо Гедини (1892-1965)
„СТРАННОСТ”

Нино Рота (1911-1979)
„САНТИМЕНТАЛНИЯТ ДЯВОЛ”

Джан-Франческо Малипиеро (1882-1973)
„ПЕСЕН ЗА САМОТНОСТТА”
„ПЕСЕН ЗА ВЕЧНОСТТА”

Илдебрандо Пицети (1880-1968)
  ТРИ ПИЕСИ
Affettuoso
Quasi grave e commosso
Appassionato

* * *

Оторино Респиги (1879-1936)
СОНАТА В СИ МИНОР
Moderato
Andante espressivo
Passacaglia. Allegro moderato ma energic
* * *

След залеза на великите оперни гиганти, през първата половина на ХХ век италианската музикална сцена се разлива в най- различни нови течения и идеи, които в по това време вече процъфтяват в Европа.
Едно от най-обособените и популярни музикални общества, е групата на , тъй наречените “La  generazione dell’ 80” . Композиторите, родени около1880, най-ярките представители на които са Оторино Респиги, Джан Франческо Малипиеро, Илдебрандо Пицети и Джорджо Гедини, страстно изразяват своите възгледи относно умиращите оперни традиции в Италия,
изтъквайки необходимостта от нови хоризонти , предимно за инструменталната музика.

Музикантите от “Калейдос” Дуо- Мирослав Христов и Владимир Валяревич представят изпълнения от най-характерните творби за цигулка и пиано от тези композитори.  Към програмата се присъединяват и още два титана – Луиджи Далапикола, съвременник, новатор, доайен на сериализма в Италия, който тук е представен в духът на “Поколението” с неговият нео-бароков
шедьовър- “Тартиниана”; и гигантът на филмовата музика – Нино Рота – самученик на Пицети.
В центъра на вниманието е подценяваната и невероятно индивидуална си минорна соната  на Респиги.

КАЛЕЙДОС ДУО

КАЛЕЙДОС ДУО и последният им компакт диск (Музика от Балканите,Centaur, CRC 3208) са посрещнати от критиците като "изключително  и възнаграждаващо преживяване с най-висока препоръка" (Дубинс, Fanfare, 2012). Скорошни изпълнения са определени като "пленително разнообразени и интуитивни" (Lucid Culture, NY, 2011) и "…двамата млади, ерудирани, чувствителни и талантливи инструменталисти ни пренесоха в духовния свят на нашия древен полуостров" (Проф. Боянка Арнаудова, Дума, България, 2011). В Ню Йорк City, дуото е участвало в Weill Hall на Carnegie Hall, на "Български концертни вечери  в Ню-Йорк" музикален цикъл в българското консулство, и Bechstein Center Hall. Те са гастролирали в Университета на Тенеси в Ноксвил, Университета на Кентъки в Лексингтън, Държавният Университет на Луизиана в Батън Руж, Югоисточният Университет на Луизиана в Хамонд и Колежът на Югозападна Вирджиния. Музикантите са били гости на престижният Международен фестивал  за цигулка,  в музикалната консерватория в Сан Хуан, Пуерто Рико. В Европа КАЛЕЙДОС ДУО са гостували на "Софийски музикални седмици", "Дни на музиката в Балабановата къща " в Пловдив, Етнографския музей в Пловдив, Библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, Концертната зала на Националната Опера в Тирана (Албания) и турне из сръбските градове Нови Сад и Ниш, организиран от съответнитете културни министерства. КАЛЕЙДОС ДУО обикновено представя тематично организирани програми състоящи се от стандартния репертоар и както и от рядко изпълнявани произведения.  Техните записи са излъчвани по различни радиостанции в цяла Северна Америка и на Българското национално радио.

Мирослав Христов обикаля света като солист и камерен музикант. Лауреат на множество конкурси, включително на Международния конкурс за цигулка „Добрин Петков” в България и MTNA в САЩ. Той е водил майсторски класове и гастролирал като солист, камерен музикант и концертмайстор на оркестри в Америка, Мексико, Пуерто Рико, Франция, Португалия, Испания, Германия, Полша, Хърватия, Гърция, Норвегия, Швеция, Сърбия, Албания, както както и в България. Работил е във факултета на Университета в Нуево Леон в Мексико, а в момента е професор по цигулка в Университета на Тенеси. Като солист и камерен изпълнител, той е реализирал запии за Centaur Records, Българското национално радио и WUOT в Ноксвил.

Владимир Валяревич е учил в Консерваторията на Женева като стипендиант на Фулбрайт, Манес Колидж, Ратгърс Юнивърсити и Белградската консерватория. Сред имената на неговите педагози са: Павлина Доковска, Паскал Дъвоайон, Сюзън Стар, Планинка Юришич-Атич. Изнасял е концерти в Европа, Америка и Далечния Изток и е издал компактдискове за Labor Records, Centaur Records  и MSR Classics. Понастоящем, Валяревич е професор в Манес Колидж, където е също и асистент на проф. Павлина Доковска. В Ратгърс, той преподава клавирна педагогика и история на клавирния репертоар. През лятото той преподава пиано в Beijing International Music Festival and Academy в Китай и Pianophoria! Festival в Ню Йорк.

Сподели в: