„Майстори на камерната музика” – концерт на Димитър Буров и Милко Милков

„Майстори на камерната музика”

Концерт на

Димитър Буров цигулка
Милко Милков пиано

10 юни (понеделник), зала 9 на НДК,
19.00  часа

Програма

Йохан Себастиан Бах
ЧАКОНА ЗА СОЛО ЦИГУЛКА
ОТ ПАРТИТА №2 BWV 1004

Лудвиг ван Бетовен
СОНАТА ЗА ПИАНО И ЦИГУЛКА №7
ОПУС 30 №2 В ДО МИНОР
Allegro con brio
Adagio cantabile
Scherzo. Allegro
Finale. Allegro

* * *

Цезар Франк

СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО В ЛА МАЖОР
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo-fantasia. Ben moderato
Allegretto poco mosso


Димитър Буров

Димитър Буров завършва музикалното училище във Варна през 1984 в класа на Д. Райчев. Продължава обучението си в ДМА „Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Хаджиатанасов и по камерна музика в класа на проф. Жени Захариева. Още като ученик прави своя дебют като солист на Варненска филхармония. През 1987 печели първа награда на конкурса „Недялка Симеонова”. Следва покана за запис на „Поема” от Шосон в БНР. След дипломирането си Буров е поканен да изпълни цигулковия концерт на Менделсон със Симфоничния оркестър на БНР под диригенството на Пламен Джуров. През 1988 цигуларя e награден с пълна стипендия от Британския съвет и продължава обучението си в Guildhall School of Music and Drama в Лондон при проф. Ифра Нийман.
Следва интензивна кариера като учител и изпълнител цигулар и виолист. Преподавал е в Lancing College, North London Collegiate School и Purcell School, а от 1997 в Harrow School, където има класове по цигулка, виола, камерна музика и оркестрово обучение. Води майсторски класове в Англия, Малайзия, Турция и Хонг Конг.
Като солист и камерен музикант Буров участва в редица фестивали във и извън Великобритания, сред които Windsor Music Festival, Chichester Music Festival, St. Martin in the Fields, St. James’s Piccadilly and St. John Smith Square, Истамбулския Пролетен фестивал, Европейски музикален фестивал – Варна и др.
Димитър Буров има реализирани три компактдиска с камерна музика, един от които с The London Mozart Trio е селектиран за албум на месеца от Classical Music Magazine. Димитър Буров успешно си партнира с пианистите Жени Захариева, Марта Деянова, Ян Браун, Колин Стоун, с челистите Мат Линдстрьом, Леонид Горохов, със струнен квартет Чилингирян, ансамбъл Molto Musica и др. Концертира във Франция, Германия, Финландия, Унгария, Турция, далечния Изток, както и в Хонг Конг.

Милко Милков – пиано

Милко Милков завършва Музикалното училище във Варна в класа по пиано на Румена Пенкова и ДМА “Панчо Владигеров”, в София, в класа по пиано на професорите Джулия и Константин Ганеви. През 1993-1995 със специална стипендия на Министерството на културата на Италия, специализира в майсторския клас на Музикалната академия „Санта Чечилия” в Рим, където учи пиано при маестро Серджо Пертикароли и камерна музика при маестро Феликс Айо (камерен ансамбъл I Musici, квартет Beethoven). Участва в майсторските класове по интерпретация на маестро Марчело Абадо и профecoр Жермен Муние.
Милко Милков е носител на първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия; лауреат е на Международния конкурс за пианисти Senigallia в Италия, Международния конкурс за млади музиканти Тrofeo di Tortona – Италия. Изнася концерти в рамките на Международния музикален фестивал Trinita dei Monti в Рим и Европейски музикален фестивал. Концертира като солист на симфоничните оркестри във Варна, Бургас, Русе, София и др. Гастролира с успех в Австрия, Италия, Южна Африка, Южна Корея и Русия, където свири в престижната зала „Рахманинов” в Москва. Има реализирани записи за БНР, Златния фонд на Радио Варна, както и компактдиск, записан в Първо студио на БНР.
През 1998 е поканен за професор по пиано в Kwangju Women’s University – Южна Корея, където концертира и прави семинари и майсторски класове. От 2006 насам води съвместно с проф. Адам Водницки, проф. Йозеф Бановец и проф. Джоузеф Станфорд Международен майсторски клас по пиано, на който е и артистичен директор. Понастоящем Милко Милков е преподавател по пиано и камерна музика в Нов Български Университет – София.

Сподели в: