Майстори на “А капела” в рамките на Европейския музикален фестивал

Вокалната формация “Зингер Пур” ще представи, на 17 март, от 19:30 часа в зала “България”, в рамките на Европейския музикален фестивал – „светска вокална музика от четири епохи“. Днес те са една от най – известните “а капела” формации в Германия. Множеството им записи показват широкото разнообразие на репертоара, който представлява едно пътуване през епохите от история на музиката: Клаудия Райнхарт – сопран, Клаус Венк – тенор, Маркус Цап – тенор Мануел Варвиц – тенор, Райнер Шнайдер – Ватерберг – баритон Маркус Шмидл – бас. Проектът на ансамбъла носи поетичното заглавие  “Written on a rainy night” /Написано през дъждовна нощ/, а програмата включва: италиански ренесансови мадригали, любовни песни от цял свят, немски народни песни в нов аранжимент и нова вокална музика от 20-ти век. Музикалното пътешествие през епохите, което “Зингер Пур” предлага на публиката, прави всеки техен концерт сензация.
През1994 секстетът печели първа награда на германския музикален конкурс в Бон, година по-късно във Финландия, се увенчават с "Голямата награда за вокална музика" на Международния музикален фестивал в Тампере. Вокалният ансамбъл има редовни участия в престижни фестивали и концертни серии (включително фестивала Шлезвиг-Холщайн, Лудвигсбург фестивал, Музикалния фестивал Райнгау), което потвърждава отличната репутация на младите певци.„Зингер Пур” са концертирали в над 30 страни почти из цяла Европа, САЩ, Канада, Африка, Централна и Югоизточна Азия. Придобиват широка известност чрез участия в радио и телевизионни продукции, включително и с появата си в телевизионното шоу на ZDF "Внимание! Класика”. Множеството им записи показват широкото разнообразие на техния репертоар, който представлява едно пътуване през епохите на музикалната история. Два техни компактдиска с музика от Ренесанса са отличени от френското списание "Le Monde De La Musique", като най-добри записи на годината. Може би най-важните  награди за ансамбъла са немската награда ЕСНО Klassik, която  певците получават  два пъти за записите им на съвременни композиции (2005) и на немски народни песни (2007). С най-известния британски ансамбъл – „Хилиърд” ги свързва музикално и приятелско сътрудничество. Съвместният проект „Хилиърд” ансамбъл среща „Зингер Пур” (Стара и нова вокална музика за десет гласа) развълнува публиката и превърна концерта им в сензация.

Клаудия Сузане Райнхард, сопран
 Клаудия Райнхард  се запознава с нотите още преди да се е научила да чете. От малка свири на блокфлейта, а като тийнейджър изучава пиано и виолончело. След завършване на училище заминава за Хамбург да изучава музикална педагогика и английски език за средните училища. За разочарование на професора й по пиано (специалния й предмет), Райнхард свири повече на виолончело и членува в студентския симфоничен оркестър. Когато започва уроци по пеене, най-накрая разбира, че оттук нататък ще се занимава само с пеене. Набира опит като солистка в радиохор и частни хорове. В Гевандхаус камерен хор Лайпциг се среща с Гуидо Хайдлоф, който тогава пее като баритон в „Зингер Пур”. През 2003 той я запознава с членовете на ансамбъла и тя заема свободното място за сопран във формацията. Едновременно с работата си в „Зингер Пур” Сузане Райнхард продължава обучението си по пеене в Грац и Любек при проф. Бестлайн.  Певицата работи като солист и като преподавател на свободна практика. Neben der Musik gehört meine Leidenschaft dem Tanzen jeglicher Art und dem Reiten von Islandpferden.Освен пеенето, другата й страст е ездата на исландски коне и танците.
Клаус Венк, тенор
Клаус Венк от дете е певец в момчешкия хор “Regensburger Domspatzen”. Учи музика и театрознание в Мюнхен, участва в няколко вокални групи. От октомври 1993 е член на вокалната формация „Зингер Пур” като първи тенор. В ансамбъла Венк намира своята професионална реализация. В свободното си време се изявява като инструменталист – свири на ренесансова лютня  заедно с учителя си Милорад Ромич. Изнасят концерти в цяла Германия. Клаус Венк работи върху  „Наръчник за професионален вокален ансамбъл” (джобен формат), чието издаване предстои.

Маркус Цап, тенор
Още в детската градина започва да изучава блокфлейта и акордеон. По-късно родителите му го записват в момчешкия хор “Regensburger Domspatzen”. Изучава орган, тромбон и други инструменти. Музикалната му кариера се свързва с ансамбъл „Зингер Пур” – Маркус Цап е един от учредителите му. Записва пеене в Университета за театър и музика в Мюнхен. Негови преподаватели са професорите: Хано Блашке, Ханс-Мартин Шнайд, Хелмут Дойч и Селин Дютили. Солово пеене изучава при Хартмут Елберт, а сега за вокалното му развитие се грижи проф. Андреа Мелис, Виена. Освен в ансамбъла „Зингер Пур”, Маркус Цап работи и като солистичен певец. Изнася концерти в сътрудничество с Урош Лайовиц в Любляна, с Хелмут Мюлер – Брюл във Филхармонията в Кьолн, в театъра Des Champs Elysees в Париж, също така концерт с „Хилиърд” ансамбъл, концертни седмици с Андрю Парот в Прага и др. 

Мануел Варвиц, тенор
Роден е в Залцбург.  Баща му го обучава от малък да свири на пиано, цигулка и китара. Той го запознава с оперите на Рихард Вагнер. Мануел Варвиц изучава пеене и цигулка в „Моцартеум” в Залцбург. По-късно учи в продължение на две години при феноменалния певец – камерзингер Валтер Бери във Виена. Обожава концертните турнета със „Зингер Пур”.

Райнер Шнайдер – Ватерберг, баритон
Роден е в Намибия. Семейството му преди сто години е емигрирало от Германия. Посещава немско училище. Като дете изучава два тома с немски народни песни. Едва дванайсетгодишен е запален ловец на диви свине. На 14 години отива да учи в гимназия към англиканската църква в Натал, Южна Африка на 2500 км от дома. След завършване на гимназия, заради отличен успех печели стипендия позволяваща му да следва  в университет по негов избор. В продължение на четири години учи математика, икономика и класически езици в университета Кейптаун. Дипломира се с бакалавърска степен. Пее в университетския хор и в две мъжки формации, с които печели Музикален конкурс „Крешендо” в Южна Африка. Друга стипендия го отвежда в „Сейнт Джон” колеж в Кеймбридж, Великобритания, където получава магистърска степен по „Международни отношения”. Започва да пише докторат. Междувременно, обаче открива , че може да пее като контратенор и животът му се променя напълно. Започва да пее четири пъти в седмицата с хора на колежа „Тринити”, с диригент Ричард Марлоу. За три години издават 9 компактдиска и осъществяват 10 концертни турнета. Пее и в университетския камерен хор, като солист. През 1994 в Кеймбридж се запознава с членовете на „Зингер Пур” по време на курс на ансамбъл „Хилиърд”. Заминава да учи пеене при Моника Ленц  в Моцартеум, Залцбург. В няколко формации пее като контратенор творби на композитори от различни епохи. Обикаля света с концертни турнета. Реализира няколко компактдиска. През 1996 заминава в Базел в Schola Cantorum Basiliensis където изучава старинна музика. Става член на ренесансов вокален секстет и на ансамбъл Ферара. През 1998 започва да учи пеене в класа на Евелин Туб. Гласът му от контратенор става баритон. Дипломира се през май 2001. Допълнително учи пеене при Маркус Хаас. Увлича се по хорово дирижиране.

Маркус Шмидл, бас
Роден е в Гармиш Партенкирхен през 1971. Както Клаус Венк и Маркус Цап, Маркус Шмидл пее в момчешкия хор “Regensburger Domspatzen”. Десет години се занимава с живопис. От месец октомври 2001  е дипломиран концертен певец. Освен като певец в ансамбъл „Зингер Пур”, Маркус Шмидл пише композиции и аранжименти за групата.

Сподели в: