"Майка ми Гъската" забавлява децата с музика, танц, театър и рисунки

Третият сезон на музикалния спектакъл за деца “Майка ми Гъската” ще отбележи 140 години от рождението на френския композитор Морис Равел, които се навършват през 2015 г.

На 30 ноември 2014 в зала “Славейков” (Френски институт) от 11:30 ч. всички малки и големи почитатели на изкуството ще могат да видят спектакъла. Представлението за деца на Ивайло Христов е изградено именно върху музика от Морис Равел, като вплита още сюжети от популярни френски приказки, театър и авторски илюстрации на Пенко Гелев.

(Интервю с Ивайло Христов прочетете тук: "Майка ми Гъската впечатлавя бебета, деца и родители.)

 “През Март 2015 г. се навършват 140 години от рождението на композитора. Тази годишнина и новият сезон на представлението са чудесен повод да запознаем малчуганите с един от най-известните и обичани френски композитори от 20-ти век и с неговата музика да разкажем приказки за деца от всички възрасти’”, споделя Ивайло Христов, автор на либретото и адаптацията на спектакъла.

Петте пиеси по приказките “Спящата красавица”, “Малечко-Палечко”, “Зеленият дракон”, “Красавицата и Звярът” и “Феите” се изпълняват в оригинален аранжимент за медни духови инструменти. Словото и музиката на сцената се допълват от тематични рисунки на Пенко Гелев – обичан от няколко поколения художник и един от авторите на легендарното списание “Дъга”. А актьорите в “Майка ми Гъската” са всъщност музиканти, които между приказките разказват и историята на музиката и музикалните инструменти.

“Мирогледът ни се гради във възрастта, в която най-лесно се впечатляваме. Колкото по-рано човек срещне на живо изкуството, толкова по-голям шанс има той да го обикне”, коментират организаторите. “А срещата с изкуството на сцена изгражда у детето траен усет към културата, чрез разпознаването на красиво и грозно, добро и зло, вълнуващо и скучно. И когато малчуганът порасне, сам ще поиска да изрази себе си с музика, театър, танц или рисунка.”, допълва Ивайло Христов.

Спектакълът “Майка ми Гъската” се осъществява в близко партньорство с Френския институт в България. През 2013 г. Национален фонд “Култура” по програма “Публики” насърчава просветната програма на трупата с финансирането на представленията в различни столични училища.

Участват: Гергана Гугова като Спящата красавица, Вълко Вълков като Хубавица ненагледна, Румен Левордашки като Принц прекрасен, Боян Тачев като Малечко-Палечко, Юлиан Бояджиев като Звяр безподобен и Ивайло Христов като Зелен дракон.

Пълна информация за постановката и програмата може да намерите на сайта на “Майка ми Гъската” – http://www.ma-mere-loye.eu/partners.htm.

Билети за всички предствавления могат да се купят през сайта на представлението, в мрежата на “Тикет Плюс” или в залата преди представлението.

Ето датите на представленията:

7 СОУ Свети Седмочисленици

18 Ноември, Вторник, 11:30
и 20 Ноември, Четвъртък, 11:30
в зала Славейков
Билети за учениците от 5 лева

ЧОУ Дружба
20 Ноември, Четвъртък, 14:30
Билети за учениците от 5 лева  

Трети сезон
София, ОКИ ДК "Искър"

28 Ноември, Петък, 13:30
Вход свободен.
София, зала "Славейков"

30 Ноември, Неделя, 11:30
Билети от 6 и 8 лв.
София, зала "Славейков"

18 Януари 2015, Неделя, 11:30
Билети от 6 и 8 лв.
София, зала "Славейков"

8 Февруари 2015, Неделя, 11:30
Билети от 6 и 8 лв.
София, зала "Славейков"

8 Март 2015, Неделя, 11:30
Билети от 6 и 8 лв

Kafene.bg е сред медийните партньори на преставлението "Майката ми Гъската".

Сподели в: