Магнетичната Таря Турунен отново идва в България

Магнетичната финландска прима Таря Турунен, един от емблематичните рок гласове на съвременната музикална сцена, отново ще пее в България. След концерта й през 2008г., Таря отново ще ни посети на 8-то издание на фестивала Арена Музика. Концертът й ще е на 12 октомври 2009г. в зала Универсиада. Билетите са на цена от 40 лв., като първите 200 продадени билета са на промоционална цена от 30 лв. В деня на концерта ценните пропуски ще струват 50 лв.
Продажбата на билетите стартира на 20 юли.

Таря Турунен е един от най-запомнящите се рок гласове за последните години в световната музика. Талантливата певица с ангелски глас едва ли има нужда от представяне пред българската публика, след забележителния концерт, който изнесе у нас през октомври 2008г. в столичната зала Фестивална.

За втория си концерт в София, Таря Турунен ще пристигне с уникални музиканти, познати от работата си с истиснки световни музикални светила. Това са басистът Дъг Уимбиш (свирил с Мадона, Ливин Калър, Джеф Бек и Ролинг Стоунс), барабанистът Майк Терана (Мастърплан, Ингви Малмстийн, Севидж Съркъс, Рейдж), китаристът  Кико Лориеро (Ангра), челистът Макс Лиля (Апокалиптика) и кийбордистката Мария Илмониеми. Присъствието на тези истински музикални виртуози и безспорният талант на Таря обещават изключително емоционално и пищно шоу, което задължително трябва да се види.

Таря Турунен e позната в световните музикални среди най-вече като уникалния глас на финладската готик метъл банда Nightwish. Приемана като истинска готик икона, талантливата певица обединява в своята музика два музикални свята, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си – метъл и опера. Заедно с Nightwish издава 6 албума и оставя траен отпечатаък в творчеството на групата с брилянтния си драматичен сопран с диапазон, който обхваща цели три октави. Заради изключителните си вокални заложби, Таря неслучайно е нарична „славеят на скандинавския метъл”.

През последните няколко години Таря се изявява изключително активно и като изпълнител на класическа музика. Имала е участия в няколко държави като солист в нашумялото в Латинска Америка турне „Noche Escandinava” („Скандинавска нощ”), в което са включени изпълнения на фолклорни песни и произведения на скандинавски композитори. Таря пее и в „Евангелистът“ („Evankeliumi“) – съвременна балетна постановка на Финландската национална опера, поставяна от 1999г. насам.

В края на 2006г. певицата издава първият си солов албум „Henkäys Ikuisuudesta“, а година по-късно излиза и вторият самостоятелен продукт – “My Winter Storm”. С този албум Таря започва нова страница от кариерата си. Проектът е продуциран от Даниел Пресли (работил с “Фейт Ноу Мор”, “Джуъл” и “Брийдс”)  и в него участват истинско съзвездие от музиканти – басистът Дъг Уимбиш (Ани Ленъкс, Джо Сатриани, Мадона, “Ролинг Стоунс”), китаристът Алекс Шлоп, барабанистът Ърл Харвин (“Сийл”, “Пет Шоп Бойс” и “Еър”) и пианистът Торстен Щенцел (Нели Фуртадо, Моби, Тина Търнър, Ванеса Мей и много други).

Последният студиен албум на певицата е “My Winter Storm” (издаден у нас от Вирджиния Рекърдс / Universal Music Group) В него Таря добавя ново измерение към музиката си. За да придаде различна атмосфера и дълбочина на песните си, вместо традиционни рок елементи, тя използва специфични похвати в написването на филмова музика. Затова тя се обръща към най-голямото име във филмовата музика – Ханс Цимер – човекът, написал музиката за блокбъстърите “Гладиатор”, “Карибски пирати”, “Блек Хоук Даун” и много други, който дава специално за проекта легендарното си студио “Remote Control” в Лос Анджелис.

С уникалния си глас и величествено сценично поведение Таря Турунен изиграва ключова роля за превръщането на Nightwish в световноизвестна и мултиплатинена група. Истинска икона на световната готик-сцена, тя превърна себе си и групата в модел за подражание на безброй други изпълнители.

Сподели в: