Магичният шедьовър "Шадоус Фол" излезе на български

Смайващите игри на въображението, които изпълват редовете на изключителния роман „Шадоус Фол“ (ИК „Изток-Запад“) на британския автор Саймън Грийн, ще се превърнат в истински празник за всеки читател, пристрастен към литературния адреналин.

Шадоус Фол – изумителен и магичен, невидим за простосмъртните град, където предания, хора, вещи и всякакви твари отиват, за да изживеят дните си, след като вече никой не вярва в тях. Комиксови и анимационни герои, които никога не са били на върха на славата, се смесват с рокендрол звезди, напуснали ни твърде млади. Нощем из парка бродят свирепи динозаври, а редът в града се направлява от безмълвни човекоподобни роботи и надареното със зловеща сила плашило на име Джак Феч… Ала всичко си е в реда на нещата – това все пак е Шадоус Фол, където някой да се върне от мъртвите се приема просто за досадна подробност. Разбира се, с такива обитатели градът далеч не страда от липса на проблеми, към които се прибавя и появата на мистериозен сериен убиец. Кметът Рия Фрейзиър, възкръсналият Ленард Аш, шерифът Ричард Ериксон, рокаджията и елфически бард Шон Морисън и Джеймс Харт, чието завръщане в града е отключило древно пророчество, трябва да спрат психопата, както и да се справят с безпрецедентното нахлуване на опустошителна армия от озверели фанатици… Шадоус Фол е предопределен да бъде бойното поле между разума, вярата и човешкото въображение.

Саймън Грийн е сред най-известните съвременни британски автори на фентъзи и фантастика, с богат и респектиращ опит в жанровата литература. Роден през 1955 г. в английския град Брадфорд на Ейвън, където живее и до днес, Грийн завършва висше образование в Лестърския университет, специалност съвременна английска и американска литература, като учи също история и общи хуманитарни науки. Започва да пише през студентските си години, а днес е едно от утвърдените имена в бранша с десетки бестселъри зад гърба си. Макар и издаван у нас, писателят никога досега не е успявал да достигне заслужена популярност, но имено произведение като „Шадоус Фол” може да се окаже преломният момент, който да промени неправдата.

Внушителни легенди и могъщи митични образи се преплитат във великолепния роман „Шадоус Фол”, признат за един от абсолютните върхове в творчеството на Грийн. Сред най-силните достойнства на „Шадоус Фол” е съвършеният микс между жанровете фантастика, хорър и фентъзи, комбинирани с блестящ стил на писане и вдъхновяващ подтекст, който читателят успява да долови буквално от всяка страница. Романът е преведен с изтънчен усет от Лидия Цекова, която вече е работила по няколко емблематични книги, сдобили се с легендарен и авторитетен статус, сред които „Градът” на Клифърд Саймък, „Ветровете на времето” на Чад Оливър и „Шаман” на Робърт Шей.

Сподели в: