Магда и Ричи Хотин на Вива Бийч 2

На 3-ти август Метрополис отново се впускат във вълнуващо “морско“ приключение на плаж “Какао” в комплекс Слънчев Бряг. Верни на себе си, организаторите продължават традицията да канят световни ди джеи, които не са идвали никога в България. Този път специални гости са двама души, които промениха облика на електронната музика – Магда и Ричи Хотин – единадесети в най-престижната класация за ди джеи в света, тази на списание DJ Magazine.

Роденият в Англия и живеещ в Канада и Берлин Ричи Хотин е една от най-енигматичните личности на ди джейската сцена през последните 15 години, а под името Пластикман той е легенда в електронната музика. Славата му на продуцент кара френското Министерство на културата да го покани да създаде звуковите инсталации за посрещането на новото хилядолетие в Париж, а Международният олимпийски комитет го натоварва със задачата да композира музика за откриването на Двадесетите зимни олимпийски игри в Торино, Италия през 2006 г.

Репутацията на Хотин на ди джей е повече от уникална: “Преди 2 години трябваше да пускам преди него в Скопие”, спомня си ди джей Стивън, “Когато пуснах последната си песен, Ричи Хотин застана зад грамофоните и минута по-късно ми подаде моята плоча, аз я прибрах и чак тогава усетих, че тя продължава да свири. Явно беше семплирал част от звука и го беше пуснал през някоя от машинките, които беше подредил на пулта. Направи го така, че никой не разбра, но това беше най-малкото което видях и чух тази вечер… Тази година пак го слушах в Маями и той направо побърка публиката с невероятната си музика и си казах, че българската публика също има правото да го чуе, защото технически, сигурно е най-добрият ди джей в света.” Магда е негов неизменен спътник от 5 години и един от най-изявените артисти на грамофонната компания Майнъс.

Освен Ричи Хотин и Магда, другият изключително интересен гост на Вива Бийч 2 е видео артистът Али Демирел. Той следва атомна физика и архитектура, но в началото на деветдесетте започва да изгражда своите инсталации от образи, повлиян от модерните композитори Щокхаузен и Стив Райк. През 2001 Ричи Хотин харесва неговите фрагментарни, минималистични и психеделични образи и оттогава Али става основен видео артист на грамофонната компания Майнъс като междувременно е оператор на документални филми за архитектурата на 20 век и създава едни от най-провокативните инсталации в Европа. Специално за Вива Бийч 2 Али Демирел иска 20 плазмени телевизора и един екран 8 на 3 метра с 2 проектора, които ще излъчват огледални образи.

Българското участие ще бъде ди джей Стивън, Смърф, Ясен Петров и още няколко прогресиращи млади ди джеи, които ще бъдат избрани от Метрополис и vivatel.

Сподели в: