"Магазинчето на мечтите" – модерна приказка за рокли, чудеса и шансовете на съдбата

В общество, в което основно се разчита на научни факти и логическо мислене, е хубаво да вярваме, че понякога съществуват и чудеса. Романът „Магазинчето на мечтите“ на Мена ван Праг (издателство "Кръгозор") е модерна приказка за надеждата, шансовете, които ни дава съдбата, и вълшебната сила на любовта, в която неусетно можем да се потопим.

Романът ще ни провокира да се замислим дали е възможно нещо толкова малко като червена звездичка, пришита на дреха, да има силата да промени човешка съдба и начина, по който човек вижда себе си и света. Или истинската магия е в това да трансформираме живота си ден след ден чрез малки жестове, за които се изисква доза кураж, упоритост и вяра…

Облечете тази рокля и ще намерите онова, което ви липсва: увереност, смелост,  любов, красота!

Сгушено на криволичеща уличка в Кеймбридж, чаровното магазинче на Ета изглежда обикновено на пръв поглед, но роклите – богата палитра цветове и феерия от коприна, кадифе и деликатна дантела, пазят чудни тайни. Само една червена звездичка, пришита скришом с няколко бода, и тези рокли придобиват силата да осъществят най-съкровеното желание на всяка жена. А Ета ги подава с обещание: Облечете тази рокля и ще намерите онова, което ви липсва: увереност, смелост, любов, красота…

Сега нейното най-голямо желание е магията да проработи и върху внучката й, защото след мистериозната смърт на родителите си Кора е заключила сърцето си и  се е посветила единствено на науката. Тя не забелязва приятеля си от детството, срамежливия книжар Уолт, влюбен в нея до уши. Дори когато той започва да чете романи по радиото и неговият дълбок, плътен и богат на нюанси глас завладява женските сърца, нейното остава недокоснато.

Твърдо решена да не позволи Кора да изпусне шанса си за щастие, Ета прави своя вълшебен бод… Но магическите заклинания, както и истинската любов, могат да поемат в неочаквана посока. Ета разбира, че е предизвикала поредица от удивителни събития, които ще променят не само живота на Кора, но и нейния собствен.

Една романтична история с щипка магичност. Откъс от книгата вижте тук.

* * *

Интервю с авторката Мена ван Праг: романът „Магазинчето на мечтите” е вдъхновен от майстори на кубинска пури

Мена ван Праг е писател и консултант по творческо писане. Романът й „Магазинчето на мечтите”. Мена ван Праг умело изгражда интригуващи образи, които вплита в омагьосваща история. Други нейни книги са „Мъже, пари и шоколад” (изд. в България от изд. „Кибеа”), „По-щастлива от всякога” и „Къщата в края на улица „Надежда”.
Ето как й хрумва идеята за романа „Магазинчето на мечтите”:

Колко хубаво би било, ако „Един бод, но навреме“ – магазинчето на мечтите от романа ти, наистина съществуваше! Какво те вдъхнови за това толкова прекрасно и магично място?
Ех, и аз бих искала това място да беше истинско. Ето как ми хрумна идеята за романа: моята майка ми разказа за новина, която видяла по телевизията. Ставало дума за работници в кубинска фабрика за пури, които отделяли малка част от надниците си всеки ден, за да си наемат човек да им чете и разиграва романи и пиеси, докато те навиват пурите. Понякога дори кръщавали пурите на любимите си произведения – „Ромео и Жулиета“, „Граф Монте Кристо“… Докато майка ми разказваше, усетих онова странно чувство – как в мислите ми се заражда нов роман. Естествено, веднага започнах да си представям такъв свят. Мислех си – ами ако този четящ човек има магичен глас – такъв, който омайва работниците, които го слушат? Ами ако се влюби толкова силно в една от работничките, че любовта му го кара да замлъкне? Ами ако тя не може да чете? Крайният вариант на романа е доста различен от първоначалната идея. Като за начало преместих мястото на действието в Кеймбридж, Англия, тъй като действието на всички мои книги се развива там. Тук си нямаме фабрики за пури, затова трябваше да променя и това – така се роди магазинчето за рокли. Да си кажа честно, много неща се промениха в процеса на писане, но това се случва винаги. Нещото, което ме караше да се връщам всеки ден към празния лист  обаче, беше точно усещането от първоначалната идея.

Ета е възрастна дама със свободен дух и любов към живота, която използва магията си за доброто на другите, но изглежда същата тази магия няма ефект върху нея самата. Защо е така? Как ти хрумна идеята за Ета? Тя прилича ли на някого от твоите познати?
Забелязала съм, че хората винаги виждат как другите около тях саботират собствения си живот, как може да са по-щастливи, но пропускат да видят това, ако се вгледат в самите себе си. Затова мисля, че това се отнася и до хората, които разполагат с магия. Но, не, Ета не е прототип на мой познат, въпреки че е много истински образ, който постепенно оживяваше в съзнанието ми, просто ми е любимка!

Мисля, че всеки автор се вдъхновява от други писатели. Кой те вдъхнови да станеш писателката, която си днес?
Да, съгласна съм. Едно от нещата, които обичам на четенето, е точно това – да ме вдъхновява, за да достигам висоти и дълбочина в писането си. Влюбих се в магическия реализъм, докато четях романите на Исабел Алиенде, а пък след това в университета открих и Алис Хофман. После вече връщане назад нямаше. Разбира се, чета и други жанрове, но магическият реализъм ми е любим. Книгата обаче, която най-много ми е въздействала досега е „Нощният цирк“ от Ерин Моргънстърн.
 

Сподели в: