Лятна Академия на изкуствата – Созопол 2012

Лятна Академия на изкуствата – Созопол 2012 (13 – 26 юли) е място където се събират талантливи млади хора от средните и висшите учебни заведения по изкуствата от страната и чужбина без възрастови ограничения, които развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена. След успеха на предишните издания, където имаше участници от други страни Франция, Гърция, Южна Корея, Бразилия, Турция, през 2012 година в плановете на организаторите е разширяване на палитрата от специалности и жанрове. Тази година новата специалност е оперно пеене с преподавател голямата оперна прима Стефка Естатиева. Новият жанр, който се включва в Академията е живопис с преподавател професор Светозар Бенчев, съобщи Петя Великова – административен директор и създател на идеята Академия на изкуствата.

Артистичен директор на Академията е проф.Георги Спасов, който е първи солист – флейтист на Софийската филфармония и е преподавател по флейта в Музикалната Академия в София и в Музикалното училище. Проф.Георги Спасов и Петя Великова от 7 години организират в Созопол, лятната Академия на изкуствата.

През годините преподаватели са били известни личности от световната музикална сцена. Преподаватели тази година са: проф. Георги Спасов – флейта, проф. Петко Радев– кларинет, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев – виолончело, Стефка Евстатиева – оперно пеене, Мария Принц – пиано и камерна музика, проф.Светозар Бенчев – живопис.

Майсторските класове по различните инструменти завършват своята работа с раздаване на дипломи на участниците и концерт в Градската художествена галерия на Созопол. Концертите предстоят от 19 юли 2012 г. е първият концерт на виолончелистите от класа на проф. А. Кръстев, които включват в програмата си интересна музика за виолончело за соло виолончело и ансамбли на виолончело. Следващия концерт е на 20 юли 2012 г. на кларнетистите на проф.Радев и проф.Григоров, които ще включат в програмата си и изпълнения на глас със кларинет и валдхорна, маршове и др. Двамата уникални преподаватели ще подкрепят своите ученици на сцената.

Програма:

– 22 юли – концерт на участниците на Майсторския клас на голямата българска прима, която живее от години в САЩСтефка Евстатиева;

– 23 юли – концерт на флейтистите на проф. Г. Спасов;

– 24 юли – концерт на пианистите на Мария Принц – тя е преподавател по пиано и камерна музика във Виенска консерватория;

На 25 юли приключва уъркшопа по живопис. Организаторите набират участници до 20 юли за тази проява на тел.0887/648 100.

Сподели в: