Лятна академия за деца и ученици, 01-31 август 2018

Проектът Лятна академия за деца и ученици към НХА е включен в Календара на културни събития на София за 2018 година

Деветото издание на Лятна академия за деца и ученици към Националната художествена академия ще бъде открито с хепънинг „Летящите хора“, на 1-ви август, пред галерия Академия.

Лятната детска академия е дългосрочен образователен проект на НХА, организиран от Фондация Св. Пимен Зографски. Проектът е предназначен за деца и ученици от 6 до 15-годишна възраст. Всеки делничен ден през целия месец август, от 9:00 до 18:00 часа, в ателиетата на НХА, най- младите художници ще имат възможност да се докоснат до атмосферата на вече 120 годишната Художествена академия. Да творят с различни живописни, графични и пластични материали калиграи в разнообразни приложни, и кавалетни техники. Ще могат да експериментират и да се забавляват заедно със студентите – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията, които са придобили и втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.

Програмата на Лятната академия включва занимания по живопис, скулптура и графика, създаване на авторски книжки, изработване на кукли и сувенири занимания по калиграфия, керамика, текстил, мода и други. Ще бъдат организирани посещения на галерии и музеи, и участие в работилници с демонстрации на гостуващи артисти. За първа година ще има специални уроци по История на изкуството в модул „Експедиция: изкуството на Европа“

В модул „Заедно“, безвъзмездно ще бъдат приобщени деца в неравностойно положение. За тях Академията осигурява квалифицирани специалисти от магистърска програма „Арт-терапия“.

Лятната академия ще завърши с изложба в галерия „Академия“. Експозицията с мото „Рисунки и писма от покрива“ ще включва най-добрите постижения през творческия август.

На финалния хепънинг, посветен на Световния ден на мира, малките академици ще дефилират в Ревю с техни авторски костюми, ще получат дипломи за участие, подаръци, лакомства и ще пуснат „Летяща инсталация“ с послания за мир.

За повече информация:

Мария Ландова – ръководител на проекта

Моб: 0888148715, Email: m.landova@nha.bg

Диди Спасова, експерт връзки с обществеността, Национална художествена академия,

+359882515114, d.spasova@nha.bg, www.nha.bg

Сподели в: