Людмил Тодоров разглоби лятото

"Разглобено лято" от Людмил Тодоров (2014, издателство "Жанет 45") е роман, чието действие започва през шейсетте години на миналия век и свършва в началото на XXI век. Главните герои в книгата са близо двайсет. Техните истории са разказани на широк исторически фон. Голямото безвремие до 1989-та година и хаотичното време след нея са мислени като съвременен епос.

Двете епохи дишат чрез любовта, която е основна тема в романа. Ключ към нея е добронамерената ирония. Хуморът застига читателя, когато е най-малко подготвен. Нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед – дори неоспоримата истина. Героите в книгата търсят страстно своята човешка идентичност, за да разберат кои са, какви са и какво ще оставят след себе си.

„Ние не сме на този свят, за да бъдем щастливи“, казва една от героините. Това е лично откритие, в което упованието е по-силно от примирението.

Романът пресъздава духа на последните петдесет години с максимална откровеност и автентичност, за да избави читателя от вездесъщия шаблон на примитивното историческо и политическо мислене.

* * *
"Разглобено лято" влезе отново в полезрението на Kafene.bg и включихме романа в списъка със съвременни книги, посветени на социализма. Заповядайте на "Вечер на литературата за социализма", събитие на книжарница "Сиела Ректората" и Kafene.bg – дискусия с писатели, издатели, читатели, която ще се проведе на 6 октомври 2016 г. от 18:30 ч. в книжаница "Сиела Ректората". Вход свободен.

Сподели в: