Людмил Ангелов и Ина Кънчева събират средства за уникален роял

Двамата музиканти дадоха началото на дарителски фонд  „Виртуозното пиано“

Миналата вечер маестро Людмил Ангелов и оперната певица Ина Кънчева дадоха начало на една огромна мисия. Чрез създадените от тях фондации – „Пиано Екстраваганца“ и „Културни перспективи“, те обединиха усилия в събирането на средства за закупуване на концертен роял от най-висок клас, какъвто в България в момента няма.

Липсата на такъв инструмент е пречка за осъществяването на концерти с най-големите имена от света на класиката, джаза и поп музиката. Гостуването на музиканти като Ланг-Ланг, Елтън Джон и Хърби Хенкокпредполага наемане на роял от друга държава, който пристига с техническо лице, което да се грижи за поддръжката на пианото и всичко това оскъпява и усложнява организацията на всяко подобно събитие.

Присъствието на роял от световна класа в България не би било лукс, нито каприз, той е нещо неделимо от концертния живот на всяка цивилизована държава и в повечето европейски страни концертните зали разполагат с по два-три рояла от най-висока гама.Мечтата на Людмил Ангелов и Ина Кънчева е да създадат възможност за повече топ музикантиот световната сцена дадойдат в България и даощастливятмногобройнитесифенове, свирейкинатакъвроял.

В същото време наличието на този роял ще даде възможност на младите български таланти да се докоснат до такъв инструмент и да се подготвят на него преди да се явят на голям международен конкурс, например. Нещо, което в момента няма как да им се случи.

На 11 юни фондация „Пиано Екстраваганца“ и фондация „Културни перспективи“ създадоха общество „Виртуозното пиано“, обединяващо всички съмишленици в каузата. Основаването на специалния дарителски фонд бе съпътствано от концерт на Людмил Ангелов и Ина Кънчева в Музикалната зала на Военния клуб. Създадената общност от благодетели ще се събира на регулярни срещи ежегодно, по време на които ще бъде информирана за живота на рояла, всички планирани концерти с него, както и за да сподели общите си цели и идеи в посока на устойчивото развитие на културния живот в страната ни.

Половинатаотфинансиранетоза закупуване на рояла беосигуреноот IMAF(МеждународнаФондациязамузика и изкуства – Лихтенщайн).

 Вечерта  на 11 юни във Военния клуб бяха събрани 24 000 лева и до дни в банковата сметка за рояла ще постъпят други 17 000 лева от дарители, които не успяха да присъстват на събитието, но са съпричастни към каузата и ще я подкрепят. Оставащата сума до събиране на всички средства за купуване на големия инструмент е 125 000 лева.

Всеки ценител на музиката и съмишленик на идеята за рояла може да подкрепи каузата като направи дарение по следната банкова сметка:

IBAN: BG 85 CECB 9 790 50C4 1225 00
BIC: CECBBGSF

Именатанаосновополагащите дарители, благодарение на които бе събрана първоначалната немалка сума,щебъдатгравиранинаспециалнаплоча, коятощебъденеделимачастотрояла, такакактощефигуриратвъввсичкипрограми и комуникационниматериализасъбитиятанапред в годините. Именатанавсичкидругипатрони и приятелинапроектащебъдатгрижливоизписанипоазбученред в уебстраницитена „ПианоЕкстраваганца” и „Културниперспективи”.

Основоположниците на инициативата вярват, че реализирането на тази идея ще приближи София до водещите културни столици в Европа.

Сподели в: