Любопитно и с усмивка от света на Държавна опера Стара Загора в очакване на премиера довечера

В Билетен център са подредени костюми от забележителни постановки, продукция на Държавна опера Стара Загора – „Аида“, „Дон Карлос“, „Макбет“. На последното гостуване на Държавна опера Стара Загора в Димитровград бяха показани костюми от гардероба на Операта и те предизвикаха много силен интерес. Костюмите са аранжирани от екипите на дамски гардероб Росица Ненова, Иванка Христова и мъжки гардероб – Елена Димитрова, Галя Христова. В предстоящата премиера „Пощальонът от Лонжюмо“ се разказва и за света на операта, за блясъка и славата, която опиянява.

Пред южната част на сградата на Операта звеното „Благоустрояване и озеленяване“ към Община Стара Загора с ръководител Галина Караджова разхубави пространството с нови цветни моменти и то стана много шик. Никак не е случайно, че франкофони като г-жа Караджова се занимават професионално с разхубавяването на града. Красивата промяна се забеляза веднага, благодарим!

Във фоайетата на Операта може да разгледате изложбата Графикатура и авторски плакат на проф.Иван Газдов. Тя бе открита в галерия „Академия“ в столицата през месец октомври 2011 г. по повод 65-тата годишнина на автора. Експозицията включва около 50 графикатури и още толкова авторски плакати – избрани извадки от различните разработвани серии през годините. Това са респектиращи творчески изяви с голяма международна популярност, които са личен принос на художника в концептуалното развитие на модерния графичен дизайн. Идеите са създадени и се разработват: авторският плакат от 1978 година (32 години), а графикатурата – от 1987 (23 години). Борис Димовски казва за творчеството на проф.Иван Газдов: „Графикатурата е тъпанът в оркестъра“, а проф. Иван Кирков: „Графикатурата е превъзходен мутант от графика и карикатура… Иван Газдов обедини в произведенията си два възгледа за рисуването, за да създаде неповторимия си стил, с който обогатява и нашия поглед към света, без да става нужда да се търкаляме по спиралата на творческото развитие.“ Художникът е участвал единствен от България и в Първия (и за сега единствен) международен салон на плаката в Гран Пале в Париж през 1996 година и в последващата изложба, показана в 5-те континента под егидата на ООН.Произведенията на Иван Газдов са притежание на много галерии и музеи по света. От 1994 г. има самостоятелна експозиция в Славейковото школо в Трявна, а от 2010 г. – постоянна самостоятелна експозиция в галерия „Жорж Папазов“, Ямбол.С разнопосочната си дейност и задълбочени открития акад. проф. Иван Газдов е явление с европейско измерение в света на изкуството. Изложбата в Държавна опера Стара Загора се реализира със съдействието на Петко Петков – заместник-председател на Комисия по култура в Общински съвет-Стара Загора.

Успех на „Пощальонът от Лонжюмо“ – за първи път в България тази вечер на сцената на Държавна опера Стара Загора!

Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора

Сподели в: