Любомир Стоянов: Време е и България да има V-знак за вегетариански и вегански храни

Любомир Стоянов живее в Германия от 18-годишен. Студент е по информатика и биоинформатика (следвал е и 3 години диетология). Модератор е на първия в България интернет-форум за вегетарианство, и член на УС на Европейския вегетариански съюз (ЕВС).Вегетарианец е от 2003г., днес е почти веган. Разпитах го за ползата от V-знака, който се използва в цял свят от производители и ресторанти за обозначение на вегетариански/веган храни и продукти.

Разкажи накратко за V-знака?

V-знакът е е може би най-разпространеният такъв тип лейбъл в света, има го вече и в Азия. Той представлява европейското веге движение, а Българско вегетарианско общество като член на ЕВС е официален представител на V-знака за България.

Има ли в твоя град ресторанти с V-знак. Имаш ли наблюдения как се приема това – от самите ресторанти и от клиентите им?

В моя град има ресторанти с този знак. Работата от наша страна с ресторантите е по-трудоемка в сравнение с производителите, защото ресторантите имат нужда от обучение на персонала, както и често си менят менютата. Иначе знакът разбира се се приема положително, защото увеличава доверието и прозрачността. Вегетарианското движение освен това има редица мотивационни причини, както и все по-голямо разпространение в нашия континент – най-вече има все повече флекситарианци (хора живеещи вегетариански за известен период).

Отпимисти ли си за България, че тази идея ще се приемеме и ще се развие?
България като европейска държава ще има търсене и смисъл от В-лейбъла, макар и пазарът ни да не е голям.

Завършвам разговора си с Любомир Стоянов с покана към всички, които се интересуват от този начин на живот, че след две седмици Варна ще бъде домакани на пъривя летен Веган фестивал 23-26 юни. Повече за него вижте ТУК.

Още по темата:

Книга събира рецепти за вегетарианство, веганство и суровоядство

Сподели в: