Любомир Сергеев: Няма по-голям двигател от вярата в себе си

Интервю с българският рекламен фотограф – Любомир Сергеев, специално за читателите на Kafene.bg. Освен с перфектната си професионална работа, той впечатлява и с много нестандартни концептуални изпълнения. По време на Фотоваканция 2012 ще се състои майсторски клас, в който Любомир Сергеев ще преведе участниците през всички етапи на реализацията на фото сесия на най-високо професионално ниво: от теоритичната и техническа подготовка, през самото заснемане на кадрите, до последващата обработка на Photoshop, където ще разкрие тайните за постигането на невероятни резултати в типичния за него стил.

Ще направите нещо уникално за България в началото на септември в Приморско. Разкажете ни за специалното си участие във Фотоваканция 2012  – какъв ще е проектът, който ще реализирате и как Вие самият гледате на тази си задача, какви са очакванията Ви. 
Събитието на Фотоваканция се очертава да е наистина интересно! Ще се проведе т. нар. "мастер клас уъркшоп", който ще съдържа лекции и практически занимания – фотосесия на локация и работа с Photoshop. Всичко ще се проведе следвайки схемата на реално поставена рекламна задача. Подготвили сме две фотосесии с висока степен на сложност с прилежащите си бриф, сториборди и анализ. Ще имаме на разположение екип от гримьори, коафьори, стилисти и пр. Повече за това какво ще включват самите фотосесии може да се прочете на сайта на Фотоваканция.

Аз самият не пропускам да посетя уъркшоп, който намеря за интересен. Последният, на който ходих беше преди близо година в Прага. Считам, че уъркшопите са безценни на изключително много нива – обучение, комуникация, обмяна на опит и тн. Има толкова много неща, заради които си заслужава да се участва в подобни събития, за много от тях дори не подозираме преди да се включим. Сигурен съм, че всички участници ще си прекарат много добре и ще получат повече отколкото са очаквали, включително и аз.

Снимка: Sergeev Studio
 
Кое е най-голямото предизвикателство пред родните фотографи? Работите много за навън – как намирате това като задачи, реализация, отношения? 
Ако не броим намирането на пазар за услугите си, което е проблем на всички навсякъде, в България фотографите са наистина в крайно неудобна позиция. Най-вече заради клиентите. Шири се много сериозно невежество от гледна точка култура на работа, взаимоотношения, авторски права, възнаграждение и като цяло етиката на процеса е много, много далече от задоволителна дори.
Навън машинката просто работи. Не е приказка, ни най-малко, битката е много по-сериозна, но има правила, които да се следват… или нарушават. 

За какво, кого, къде мечтаете да снимате? 
За Цирк дьо солей.

Талант, техника – какво още е нужно за един фотограф, за да се издигне до Вашата величина? 
3 неща: Първо вяра. Няма по-голям двигател от вярата в себе си! След това отдаденост. И на трето място – много, ама много неуспешни снимки и съответно научената поука от тези неуспехи. Всъщност 4 неща като се замисля, защото отдадеността трябва да се спомене 2 пъти!

Мястото на фотографията в ежедневието на обикновените хора днес? 
Навсякъде е! Няма спасение от нея!
 
Имате ли свое любимо кафене и кое е то? 
Имам любими хора, с които да ходя на кафене!

Пожеланието Ви за читателите на Kafene.bg? 
Да намират време за себе си!

Още по темата на Kafene.bg:

Емануил Трейман: Фотоваканция е събитие, което правим с много любов от 18 години

Фотоваканция 2012 събира заедно хора споделящи страстта към фотографията

Сподели в: