Любознателни „Технократи“ превземат Фестивала на науката в София

Образователният център със специални работилници по роботика, програмиране и зелена енергия

Ще се проведе в София Тех Парк (сграда Джон Атанасов), в дните 10 – 13 май. Предвидени са  лекционна (образователна част) и практическа част.

В работилница „Роботски приключения“ всички млади изследователи (7-14 г.), които имат афинитет към роботиката и програмирането, ще участват в забавни състезания с роботи, които могат да конструират, програмират и управляват. Децата ще могат да станат част от „праисторически“ робо-приключения и ще открият своите нови приятели – Робозавър В-рекс, Уоли, Оби Уан, останалите от бандата на робо супергероите, с които ще поемат в едно фантастично пътуване в лабиринта на времето.

„Роботски приключения“ ще се случи на 10 и 11 май от 10:30 до 11:30, в зала BASF – Лаборатория.

Занятието „Зелена енергия“ цели образоването на децата в ученическа възраст (10-16 г.) в сферата на зелената енергия и екологията, запознавайки ги с термина „възобновяеми източници на енергия“. Те ще бъдат провокирани да проверят дали могат да се разхладят със слънчевите лъчи и да се стоплят като уловят вятъра, както и да разкрият възможностите на чистата енергия като изпробват да задвижат автомобил с вода.

Работилницата „Зелена енергия“ ще се проведе на 12-ти май от 16:30 до 17:30 в зала Плюс.

В обособената зона „Откривател“ ще бъде позиционирана „мобилната лаборатория“ на „Технократи“, в която любопитните ще се запознаят с понятия като глобално затопляне, парников ефект и зелена енергия. Ще имат възможност да се влючат в редица експерименти като работа с фотоволтаични (соларни) панели; добиване на биогориво; добиване на енергия чрез солена вода; разделяне на водата на съставните ѝ молекули и използване на водород за задвижване на автомобил.
„Откривател“ ще бъде  в експо частта на Софийския научен фестивал.

Повече информация за все по-популярният образователен център „Технократи“ на уебсайта им и във фейсбук.

Технократи използва естественото състояние на детския ум, а именно – изобретателност, любопитство и въображение и го трансформира в знания и реални умения. Програмите, насочени към деца и младежи, обхващат наука, технологии и изкуства. Основните цели на инициативата са участниците да се научават как да работят в екип, да осъзнават по-добре своите силни страни и индивидуални възможности. Новите технологии да бъдат възприемани като средство, което открива нови хоризонти, вдъхновява, забавлява и помага за намирането на нови приятели.

Сподели в: