„Любов“ на Михаел Ханеке с 5 номинации за „Оскар”. Ще има и специална гала-премиера у нас на София филм фест

Преди часове стана ясно, че „Любов” на Михаел Ханеке, носител на „Златна палма” в Кан и на 4 награди на Европейската филмова академия, е номиниран и в 5 категории за Наградите на Американската филмова академия.

Творбата на австрийския режисьор ще се състезава в най-оспорваната и свръхпрестижна категория за „Най-добър филм”, също за оригинален сценарий и режисура, за главна женска роля, както и в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”.

Определената за най-добра актриса от Европейската филмова академия Емануел Рива ще се конкурира за наградата „Оскар” за най-добра актриса в главна роля с Наоми Уотс, Джесика Частейн, Дженифър Лоурънс и Куаванзаней Уолис. Интересен факт е, че Емануел Рива е най-възрастната актриса, номинирана за „Оскар” в тази категория, и в същото време Уолис е най-младата – само на 9 години.

Най-новата творба на Михаел Ханеке „Любов” („Amour”) е филмът с най-много награди на Европейската филмова академия, носител на „Златна палма” за 2012 година. Той ще има специална гала-премиера на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

През декември 2012 Михаел Ханеке отново получи най-престижния приз „Европейски филм на годината”, както това се случи през 2009 година с предишната му творба „Бялата лента”.

Очакваме към колекцията да бъдат добавени и няколко „Оскар”-а.

Номинациите на Американската филмова академия за наградите „Оскар” бяха обявени на 10 януари в „Samuel Goldwyn Theater”. Церемонията ще се състои на 24 февруари в „Dolby Theater” в Холивуд.

Сподели в: