Любов, кариера и семейство – 4

"Може ли да имаме всичко заедно: кариера, любов и семейство?" – това е въпросът, с отговора на който може да участвате в конкурса на Кафене.бг и Театър "София" за наградата – 3 двойни билета за постановката "Тирамису"  за 14 януари 2014 г. Крайният срок за участие е 10 януари , а писмата ви очакваме на: konkurs1@kafene.bg.

* * *
За сигурния успех в живота трябва на една линия на старта ни, най-напред да са подредени три изначални предпоставки- качествен ген, добро възпитание, и доза късмет.

Процентното съотношение по между им, както и реда на последните две не е задължително да са постоянни величини.

Кодът с който пристигаме на Земята ни дава първите определения като човек и личност. По-добрите и интелигентни гени се пренасят, и се предполага че от такива родители ще се получат и такива деца.
На какво ще ни научат у дома, какво ще запомним от примерите, как ще ни отгледат, какво ще съхраним като ценности ще обуслови и нашия модел за семейство. Дом, в който царят порядък, морал и истински човешки взаимоотношения ще бъде повторен от наследниците си.

Вървейки по пътя си всеки ще доизгражда своя характер и своето бъдеще непременно  причакван на някоя пряка и от собствения си късмет. ( както се пееше в една детска песничка).

Ще се бори в живота по собствения си начин, със собствените си средства, ще му придава собствени смисъл и съдържание, ще води собствените си битки и ще се стреми да има всичко – успешни кариера, любов и семейство.

С упоритост и талант човек би могъл да постигне първото. Но ако има подкрепата и разбирането от близките си ще успее в по-голяма степен. От друга страна ако се започне първо от кариера, една добра такава може да доведе до сигурност и стабилност при създаването на семейство. А, нали това ни е човешката цел – да не сме сами, да се пресъздадем, да предадем, да сме заедно.

Излиза, че двете, кариера и семейство са свързани или допълващи се понякога. Биха могли обаче и да съществуват едно без друго, в зависимост от целите и гледната точка.

Любовта е тази обаче, която ни дава най-големия стимул, и най-силния тласък напред. Когато сме обичащи и обичани можем да създадем и добро семейство и стабилна кариера.

Създаваме се с любов, живеем с любов и се стремим вечно към нея. Тя е тази, която ни  окрилява, спасява, осмисля, одухотворява, омилостивява, напътства, придружава-висшата цел и най-голямото щастие.
Все още не е доказано дали някой не би се чувствал щастлив ако има само кариера, или само семейство или само любов. Дали все пак обаче няма да е най-удовлетворен ако ги има всичките накуп.

Понякога те биха си противостояли. Заради любовта може да се откажем от кариерата или  заради кариерата може семейството да се превърне в жертва. 

Колкото съдби, толкова и избори, толкова и изпити, толкова и късмети.

Но ако сме имали добрите предпоставки от началото, достатъчно проявен характер, упоритост,  вяра и оптимизъм бихме могли да имаме всичко заедно.

Гаранции за пълно щастие няма. Но когато сме успели на повече флангове, със сигурност сме и по-щастливи. Такива хора съществуват.

Да, възможно е да имаме всичко, така както сме си го пожелали. И всеки от нас е срещал и познава поне няколко щастливци.

Камелия Аспарухова

Сподели в: