Любов, кариера и семейство – 3

"Може ли да имаме всичко заедно: кариера, любов и семейство?" – това е въпросът, с отговора на който може да участвате в конкурса на Кафене.бг и Театър "София" за наградата – 3 двойни билета за постановката "Тирамису"  за 14 януари 2014 г. Крайният срок за участие е 10 януари , а писмата ви очакваме на: konkurs1@kafene.bg.

Вече започнахме да публикуваме някои от текстовете:

* * *

За едно! Кариера, любов и семейство

На стъклото, поръсено с аромат на вълшебство виси бележка с надпис: КАРИЕРА.
Следват наредените томове книги, папките и още дозина писнаия от неизпратени опити.

Като пролетта, очаквана, идва и тя нейно величество кариерата. Дръзка, смела, предизвикателна. Животът и е на бързи обороти. Докато се огледаш и се е спуснала от десния ъгъл на прозореца. Със снежна пелерина и червило от макове на хербарий, закодирани до шакафа в албума. Следва фото лентата! Прожектирани спомени от първата сълза, първото зъбче, първата дума. Някак си застинали между черно светналата лента. Чакащи. Да бъдат свалени. Но малката ми дъщеря не иска да я има само в нета, харесва се на хартия. Отдавна ги няма фотоапаратите с двадесет и шест пози. Но си носим панделките, с които, украсяваме дългите коси на събралите от натежалост класове на нивите.

В другия край на същото това стъкло се оглежда нивата. Тори се непрестанно. Там е нарисувано с детски отпечатъци семейното дърво – с всички разклонения! Тук се къта топлината и аромат на препечени филийки, които заран баба ще направи. Чувствата ще бъдат споделени не в една калория, а в дозата поръсено Добро утро!

Денят е неделен. Събуждането не е съпроводено с пищене на петли от алармите на навигации. А ето, че от спускащият се вятър по стъклото присяда и нейно величество Любовта! Облечена е в нова премяна! Тя е носителка на огън! Такава магия и жар на парчета.

Все си мисля за този прозорец и докато го гледам, някак си се случвам.Такава синергия! Амбивалентност на емоции! Такива настроения, събрани в дядовата ръкавичка. Защото истинското чародейство е в малките трошички, в докосването на стъклото, в очарованието да имаш и да даваш! Да разпръскваш настроение!

Яница Маринова

Сподели в: