Любов, кариера и семейство – 1

Искате ли да гледате спектакъла "Тирамису" в Театър "София" на 14 януари 2014? Kafene.bg съвместно с Театър "София" ви отправя предизвикателство да отговорите на въпроса:

Може ли да имаме всичко заедно: кариера, любов и семейство?

Напишете вашата гледна точка, размисли в свободна форма, в рамките на половин до една страница. Жури ще определи 3-те най-добри есета – без да се плашите от тежката дума 🙂 Тримата победители ще получат три двойни покани за представлението "Тирамису", на 14 януари 2014 в Театър "София".

Очакваме писмата ви до 10 януари 2014 на e-mail: konkurs1@kafene.bg.

И ето започваме да публикуваме някои от пристигащите текстове:

* * *

Кариера, любов и семейство – ех, че хубаво звучи! Направо „американска мечта“ в български вариант.

Но нека първо се запитаме дали наистина всеки иска да притежава точно тези три неща, и то в съвкупност. И за да не създавам излишно напрежение , ще си отговоря сама, че това със сигурност, ама с абсолютна сигурност, не е така.

Хората са различни и „по вкус и цвет, тавариш нет“ или иначе казано всеки има различни потребности, комбинира ги и ги степенува по свой си, уникален начин. Всичко е въпрос на ценностна система или в някои случаи липса на такава, и на целеполагане.

„Чичко паричко“ иска да има пари, жени и коли, съседката от блока иска да ожени внука си и да доживее да види внуците си и т.н.

Отделно от искане-то стои може-нето, защото „едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш“. И тъй като не съм фен на обобщения от сорта на „Всички мъже са прасета.“, ще кажа, че едни могат, а други не.

Ще кажете, че се измъквам и се страхувам да заема конкретна позиция, но истината е, че това ми е мнението. То е като карането на колело, плуването, професиите и занаятите – мнозина искат да ги усвоят, но малцина успяват.

Тук ще спомена и не-безизвестната поговорка за носенето на две дини под една мишница. Само като си представя големината на една диня, се съмнявам, че дори една бих могла да нося. Днес обаче ги продават на парче, което улеснява нещата.

Е да, ама никой не търси нито любов на парче, нито семейство, камо ли кариера (говорим за групичката хора, за които тези неща са значими). А пък в днешно време светът е толкова забързан и се движи с такава бясна скорост, че на човек често му се налага да жонглира поне с 15-20  дини. Само миг загуба на баланса и оставаш затрупан от дините.

Ето как стигаме до основната ключова думичка, а именно – баланс, равновесие. В това се крие и отговора на въпроса „Можем ли … ?“. Всичко можем, ако умеем да балансираме, да не прекаляваме и да престанем да искаме още и още, за да не загубим и малкото, което сме постигнали с цената на много усилия.

И така – вместо да се чудим можем или не можем, ще стане или няма да стане, просто да се стараем. Нека дадем всичко от себе си (тук говорим за балансирано „всичко“), пък каквото излезе!

Важното е, че сме опитали!

Лилия Кашукеева

Сподели в: