Любов и самоирония в малките пластики на Димитър Рашков

"Моята игра" е мотото на изложбата малка пластика на Димитър Рашков. Тя може да бъде разгледана в галерия "Дебют" от 2 до 13 ноември 2010 г.

Димитър Рашков е бивш възпитаник на Художествената гимназия. Той е познат на ценителите, с виртуозната си техника и възможностите си, да „претвори в метал” любовта си, чувството си за хумор и самоирония. Друга цел на творбите му е да предизвикват интуицията и въображението и в същото време – да покоряват и променят представите ни за реалности. В тях всичко е възможно – парадоксално, неизчерпаемо и свободно.

Изложбата „Моята игра”, всъщност, е покана за игра със Зрителя – обектът, над който Димитър Рашков работи непрекъснато… и с надежда.

Повече за автора:
Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово.
Възпитаник е на Художествената гимназия – София. През 1981 г. завършва Художествената академия – София, специалност скулптура. От 1981 г. е член на СБХ. В периода 1981 – 85 г. е преподавател в Художествената гимназия в Казанлък. През 1984 – 85 г. работи в ателието на акад. Барадай в Киев. От 1986 – 92 г. е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. Член и на обществото на художниците „Филипопол” – Пловдив. Има реализирани над 20 самостоятелни изложби от 1981 г. насам. Има участия в множество общи изложби на българско изкуство в страната и чужбина. Носител е на следните награди и отличия:
• 1983 – награда на Комитета за култура и изкуство, за участие в Национална изложба на скулптурата, София, България;
• 1987 – I награда за скулптура от конкурс „150 г. от рождението на Васил Левски”, Пловдив, България;
• 2000 – награда на СБХ за участие на Годишна национална изложба на скулптурата, София, България;
• 2000 – спечелен конкурс на СБХ, за пребиваване в Сите дез ар, Париж, Франция;
• 2002 – диплом за участие в I Биенале на малките форми, Плевен, България;
• Награда „Гаскар” – XVI Биенале на хумора и сатирата, Габрово, България;

Сподели в: