Любов и изневяра в Театър "София" без клишета

Театър "София", режисьорът Николай Поляков и сценографът Юлияна Войкова-Найман за първи път правят интересен експеримент – събират две пиеси в 1 с антракт между тях. Това са "Олд Сейбрук" от Уди Алън и "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън.

Голямата изненада на премиерата на 26 февруари е антрактът – на публиката е поднесена джаз музика на живо от група GooseBumps. Подслаждаме джазовото настроение с червено вино. Атмосферата от първия спектакъл продължава и в паузата, за да не губим ритъма до началото на следващата.

И двете пиеси не разнищват техниките на изневярата, а мотивите за нея. Защо двама души си изневеряват, въпреки, че се обичат. Може ли де се прости изневяра? Какъв е щастливият край на една изневяра, или пък са възможни няколко хепиенда?

Любовта е тръпката, страстта, вълнението, романтиката, забавата, музиката, която звучи в главите на двамата. Но любовта е и една непокорна и необуздана мечта, нетърпелива и гладна за нови преживявания. Всички изневеряват, изневярата се е превърнала в нещо естествено, почти мода, тя е естествения, "законен" спътник на любовта в брака и то до такава степен, че не е нормално да си почтен.

И двамата американски драматурзи умело говорят за сериозни теми като любовта, брака и неговата коректност през смешното и комичното, без да морализаторстват и да размахват назидателно пръст.

Участници, съучастници и жертви в любовни триъгълници – пиесите заплитат няколко семейни истории. Типичният хумор ала Уди Алън и Нийл Саймън през перфектната игра на актьорите кара публиката често да избухва в смях и ръкопляскания. Семплата и точна сценография, визуалните и музикалните ефекти прекрасно изграждат спектаклите. Да не забравим и пушката на Чехов – бъдете готови, тя наистина ще гръмне.

"Искахме да покажем измамното увлечение на партньора, който си мисли, че извенярата не е страшна, че тя е крачка, която може да бъде направена назад" – споделя в пресконференцията преди премиерата Николай Поляков.

На 6 март е втората премиера на "Олд Сейбрук" и "Последният страстен любовник", като този път ще има и титри на английски. Следващата март на представлението е 27 март.

Автор снимки: Росина Пенчева
Снимки 1 и 2 – сцени от Олд Сейбрук
Снимки 3 и 4 – сцени от Последният срастен любовник

Прочетете още:
Програмата на Театър "София" за март

Сподели в: