Любовни композиции закриват сезона в Летния театър на Варна

Най-обичаните от публиката любовни композиции от Моцарт и Чайковски до Гершуин и Пиацола ще прозвучат за финал на лятото на 18 септември от 20:00 часа в концерта „Лято и любов”. Варненската прима Линка Стоянова излиза на сцената на Летния театър с 13 музиканти от камерен ансамбъл „Колегиум Варна” с концертмайстор Ангел Василев заедно с балетен дует и пиано.

Ангелогласното сопрано Линка Стоянова, солист на Варненска опера, е любимка на публиката в морския град. Тя е ученичка на проф. Маргарита Лилова. Изкуството й е получило висока оценка на сцените в Германия, Австрия, Италия, Франция. В репертоара си има най-блестящите солови партии като Тоска и Мими от „Бохеми”, Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай”, Елизабет от „Дон Карлос”. Изключителният талант и вокална техника на Линка Стоянова й позволяват с лекота да изпълнява произведения както от оперния, така и от кантатно-ораториалния репертоар. Само преди месец с бурни овации бяха посрещнати нейните изпълнения на Оперния гала концерт по време на фестивала „Опера в Летния театър”.

Линка Стоянова

13-те музиканти от „Колегиум Варна” са работили с най-уважаваните имена в музиката като проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, проф. Божидар Ноев, композитора Георги Андреев. Формацията, водена от Ангел Василев, е в основата на проектите на „Корал мюзик”. В ядрото на оркестъра е квартетът в състав Ангел Василев – първа цигулка, Милена Николова – втора цигулка, Дарина Тончева – виола, Надежда Овчарова – виолончело.

Първата част на концерта „Лято и любов” представя шедьоври на романтизма с изключение на класическото „Дивертименто N 3” от Моцарт, което ще бъде последвано от главната тема на симфоничната поема „Шехерезада” на Римски-Корсаков. Примата Линка Стоянова ще изпълни прекрасната песен на ЧайковскиНощ” и шест песни от късния романтичен австрийски композитор Лудвиг Туиле. Близък приятел на Рихард Шраус, Туиле е автор предимно на камерна музика, особено се отличават клавирният квинтет опус 20 и секстетът за духови инструменти. Написал е две опери и 78 песни, високо ценени от познавачите. Шест от тези песни, посветени на любовта, бяха представени за пръв път у нас през юли от Линка Стоянова, струнния квартет „Колегиум Варна” и проф. Божидар Ноев – пиано, в концертното студио на Радио Варна. Песните спечелиха варненската публика със своята красота и заради големия интерес ще бъдат изпълнени и сега в Летния театър.

„Туиле беше голямо предизвикателство, защото е един неизвестен автор. Най-хубавото е, че той успява за кратко време да направи много пълно изграждане на психологическото състояние. Музиката му е фантастична” – казва Линка Стоянова, а Ангел Василев допълва: „Това е уникален автор от класата на Густав Малер и заслужава да бъде популяризиран в България.”

Втората част от концертната програма е посветена на съвременната музика от рагтайма на Скот Джоплин, през „Андалузки романс” на Сарасате и теми на Хоакин Нин. Най-популярните песни на Джордж ГершуинThe man I love” и „Summer Time” ще прозвучат в интерпретация на Линка Стоянова. Музикантите ще отдадат почит към паметта на Астор Пиацола, който си отиде преди 20 години, с най-известното му танго – от филма ”С усещане за жена”, а кулминация на спектакъла ще бъде „Аве Мария” – най-лиричното откровение, написано от краля на тангото.

Билети на цена от 10 до 20 лв. вече се продават на касите на Летния театър и Двореца на културата и спорта. Специална отстъпка има за ученици, студенти и пенсионери – билети по 5 лв.

Сподели в: