"Любовни истории от Вавилонската библиотека" - видео от премиерата

Kafene.bg | 26.09.16

Премиера на книгата "Любовни истории от Вавилонската библиотека" от Валери Стефанов (издателство "Колибри"),  15 юни 2016, Литературен клуб „Перото”, НДК. За книгата говори проф. д-р Стоян Атанасов, катедра „Романистика“, СУ „Св. Климент Охридски”.

Повече за книгата:
Любовни истории от Вавилонската библиотека“, или шест вариации на библейския разказ за цар Давид и Вирсавия.

„Любовни истории от Вавилонската библиотека“ (Издателство "Колибри", 200 стр., цена: 15 лв.) извежда прочутата библейска любовна драма през специфичните художествени светове на шестима велики писатели на двайсети век – Ярослав Хашек, Франц Кафка, Андрей Платонов, Хорхе Луис Борхес, Джеръм Д. Селинджър и Робърт М. Пърсиг. Тези разкази са наречени „любовни“, но вие можете да ги наречете и другояче. Например истории за насилие. Истории за безчестие, страдание и плач. Истории за прегръщане на една непредпазливо разголена жена. Истории за спасяване на оцелялото... Всъщност историята е идентична на себе си, но разказите за нея непрекъснато се множат. А се множат, „защото никога не е достатъчно да знаем какво се е случило. Длъжни сме да упорстваме и да разберем защо едни неща са се случили, а други – не.”

Валери Стефанов е професор по история на българската литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор на филологическите науки. Автор е на петнайсет литературоведски книги, в т.ч. „Лабиринтите на смисъла“, „Литературната институция“, „Участта Вавилон“, „Българска литература ХХ век“, „Българска словесна култура“, „Дяволът“ и  „Четирима автори на „Дон Кихот“. През 2004 г. издава първия си роман – „Изгубените магарета“. Носител е на наградата „Южна пролет“ за първа критическа книга, наградата на Сдружение на българските писатели за критическата книга „Творбата – място в света“, наградата на София за романа „Някой отдолу“, наградата „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ и други отличия.

реклама
Коментари 0 коментара

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Ако се построи къща на щастието, най-голямото помещение ще е чакалнята.

    Жюл Ренар

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker