"Любовникът от Северен Китай" от Маргьорит Дюрас

Маргьорит Дюрас (1914-1996) е едно от литературните величия на френския XX век. Родена е в Индокитай, с който остава свързана съдбовно. На осемнайсетгодишна възраст напуска Сайгон и се установява в Париж, следва право, математика и политически науки. Първият й роман "Безсрамните" излиза през 1943 г. Култовият роман "Любовникът" (издаден от ИК Колибри) е удостоен с престижната награда "Гонкур" за 1984 г. Други по-важни нейни произведения са: "Бент срещу Пасифика", "Морякът от Гибралтар", "Цели дни по дърветата", "Модерато кантабиле", "Хирошима, моя любов", "Вицеконсулът" и "Английската любовница".

"Любовникът от Северен Китай" (1991) е своеобразна вариация на "Любовникът", написана вследствие несъгласието на авторката с филмовата версия на Жан-Жак Ано. В този нов и не по-малко въздействащ прочит на любовта между бялото момиче и китаеца, Дюрас задълбочава любимите си теми за Индокитай, за майката, за паметта, за страстта, за непостижимото щастие с присъщия и изчистен до пределите на възможното, неподражаемо чувствен език.

Ето извадка от думите на авторката за книгата си:
"Книгата би могла да бъде озаглавена "Любов на улицата" или "Роман за любовника", или "Любовникът – пренаписан". Накрая имах избор между две по-обширни, по-правдиви заглавия: "Любовникът от Северен Китай" или просто "Северен Китай".

Научих, че се е споминал преди години. Беше през май 90-а, оттогава е изминала една година. Никога не си бях мислила за неговата смърт. Казаха ми също, че е погребан в Шадек, че синята къща си е все там и в нея обитават близките му и някакви деца, че в Шадек го обичали заради добротата и простодушието му и също така, че в края на живота си бил станал много набожен.

Зарязах онова, над което работех в момента. Написах историята на любовника от Северен Китай и на момичето – тя все още не беше се появила в "Любовникът", край тях цареше безвремие. Написах тази книга безумно щастлива от писането й. Останах цяла година с романа, затворена в годината любов между китаеца и момичето.

Не стигнах по-далеч от отпътуването на презокеанския пътнически параход, сиреч от отпътуването на момичето."

Корична цена: 8 лв.
Страници: 176
Премиера: 15 декември 2008 г.
Издава: ИК Колибри

* * *

Препоръчваме ви още:
"На юг от границата, на запад от слънцето"
Най-оптимистичният роман на Пол Остър – "Бруклински безумства"

Сподели в: