Любовен февруари с книги в "Перото"

Екипът на Литературен клуб ”Перото” посвещава месец февруари на любовта и литературата със специално подбрани заглавия на книги и събития. Това стана ясно на пресконференция по повод инициативата ”Кажи с книга ”Обичам те!”, чиито партньори са ”Катаржина Естейт” и ”Юлиус Мейнл”.

”Има много начини да кажеш ”обичам те”, но ние в Двореца смятаме, че един от най-красивитеес книга. Любовта има свойството да ни остави без дъх и без думи, и тогава е много хубаво да имаш книга, която да говори вместо теб. Книгата е едно от най-красивите цветя, които можеш да подариш в знак на любов. Затова решихме днесв “Перото” – тази безкрайна градина от прекрасни книги, да стартираме нашата инициатива “Кажи с книга “Обичам те!”. С тези думи изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош откри събитието.

”Книгата е символ на вечността в любовта. Затова сме се постарали да съберем на едно място книги за всеки читател, за всеки вкус и за всеки ден”, коментира директорът на Национален център за книгата Светлозар Желев.

”Ние вярваме в силата на думите и смятаме, че това е нещо, в което си струва да се инвестира”, сподели Катерина Попова, представител на ”Юлиус Мейнл”, които подаряват кафе с всяка купена книга от списъка.

”За нас е удоволствие да подкрепим инициативата на ”Перото”, защото любовта, виното и книгите винаги вървят ръка за ръка”, каза Андрей Христов от ”Катаржина Естейт”, които прибавят към удоволствието от четенето чаша вино.

Точно 29 са заглавията, които очакват гостите на най-посещаваното културно пространство в НДК за всеки от дните на месец феврурари, защото тази година любовта ще е високосна. Сред тях са ”Осъдени души” на Димитър Димов, ”Естествен роман” на Георги Господинов, ”Младост” на Паоло Сорентино, ”Смешни любови” на Милан Кундера, ”Мъже без жени” на Харуки Мураками, ”Всички наши места” на Дженифър Нивън, ”Любов” на Исабел Алиенде и т.н. При покупка на някоя от изброените книги всеки ще има възможността да получи чаша ароматно кафе или вино.

Инициативите в НДК през месеца започват още на 1 февруари (понеделник) от 19:00 часа с премиерата ”Любовта завинаги” на романа ”Завинаги”, който ще даде подобаващ старт на ”Кажи с книга ”Обичам те!”.

Събитията продължават с представяне на сборника с нови любовни разкази от 16 съвременни български автори ”Обича ме. Не те обича” на 11 февруари (четвъртък) от 19:00 часа.

На 13 февруари (събота) в 13:00 часа в ”Перото” ще се открие тематичната изложба на Ина Дамянова – ”Светът е за двама”.

Денят на влюбените, 14 февруари (неделя), е посветен на поетичната вечер ”Любов и вино. Вино и любов”, която започва от 22:00 часа, след операта ”Травиата” в зала 1 на НДК.

Сподели в: