„Любими виенски мелодии” ще звучат в Новогодишния музикален фестивал

„Любими виенски мелодии” е примамливото заглавие на камерния концерт на 8 януари в зала 11 на НДК. Гости от Виена на Новогодишния музикален фестивал са Рита-Лучия Шнайдер /сопран/, Франц Фарлайтнер /тенор/, Юлия Хаврилюк /цигулка/ и Надя Клинчарова /сопран/, а от българска страна участват пианистите Ася Василенко и Александър Василенко. Концертната програма представя Виена – родина на класическата операта, носталгична и съвременна в музиката на Волфганг Амадеус Моцарт, Йохан Щраус, Имре Калман, Роберт Щолц и Франц Шуберт. Събитието е под почетния патронаж на Посолството на Република Австрия, а съорганизатор е  Kulturtreff Intrnational.

Рита – Лучия Шнайдер има успешни изяви като сопран и мецосопран. Тя участва във фестивала в Бад Хал като Анита в „Уестсайдска история" на Бърнстейн и на оперния фестивал в „Св. Маргаретен” в ролята на Берта в "Куклата от Нюрнберг” на Адолф Адам. Успешно се представя и като Изабела в „Италианката в Алжир” от Росини, в „Хофманови разкази" от Жак Офенбах,  като Флора в „Травиата“, като Дорабела и Кармен в Националния театър на Словения – Марибор. В Националната опера в Гданск – Полша, Шнайдер дебютира успешно като Октавиан в „Кавалерът на розата” от Рихард Щраус и с тази продукция участва в голямо турне в Австрия, Германия, Франция и Швейцария, а през 2008 година и в Испания. Като концертен изпълнител Рита-Лучия Шнайдер е канена в цяла Европа. През юли 2005 тя изпълнява солов рецитал в Ню Йорк по време на Австрийския културен форум.

Тенорът Франц Фарлайтнер изучава електроинженерство, математика и физика във Виенския технологичен институт, както и солово пеене в Prayner-Konservatorium и в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена. От 1997 Фарлайтнер работи като изпълнител на свободна практика. Участва в мюзикъли, изпълнява главни роли в операта и оперетата. Сред тях са: Жан Валжан в „Клетниците”, Адам в Птицепродавецът” и Тамино във „Вълшебната флейта”. Изнася многобройни рецитали, концертира в Австрия и в чужбина, в рамките на турнета в Европа, САЩ, Азия и Южна Америка. През юни 2001 Фарлайтнер е почетен от International Robert Stolz Society за заслугите му в областта на виенската артистична песен. Той има многобройни записи и участва в радио и телевизионни предавания на живо.

Младата цигуларка Юлия Хаврилюк е родена в Минск, Беларус. Има множество награди от международни конкурси, сред които награда от международния фестивал „Алегро виво” в Австрия. Участвала е в майсторски класове на Олга Пароменко, Петру Мунтеану, Дарио де Роса и др. През 2004 цигуларката печели стипендия за двугодишно обучение в Международния колеж – Адриатик (UWC of Adriatic). През 2006 Юлия получава стипендия за обучение в Консерваторията в Бостън, както и възможността да продължи обучението си в Консерваторията във Виена. Тя избира Виена, в резултат на което учи в консерваторията вече трета година. Изнася концерти в цяла Европа включително Литва, Беларус и Русия. Има записани на CD и DVD в Австрия и Италия.

Сопраното Надя Клинчарова  от 18 години живее във Виена.  Завършва ДМА „П. Владигеров” в София с оперно пеене. Специализира при Маргарита Лилова и маестро Алфредо Краус. Сопраното се дипломира и в Университета за музика с основна специалност пеене и втора специалност пиано. В началото на 90-те години започва да участва в концертни постановки на формацията за съвременна музика „Клангфорум  Виена”, поставяни на сцената на „Концертхаус”. Певицата участва и в модерни постановки на Нова Опера – Виена.  Репертоарът й обхваща драматичните сопранови партии от опери на  Верди, Пучини, Белини, Бетовен, Маскани. Участвала е в концерти в Англия, Малта, Испания, Австрия и др. Надя Клинчарова е член на Kulturtreff International и секретар на Музикалното училище „Бетовен“, Виена. Понастоящем е артист на свободна практика.

Ася и Александър Василенко  са възпитаници на професорите Джулия и Константин Ганеви в НМА "П.Владигеров".  И двамата поотделно са носители на многобройни награди от национални и международни конкурси. Имат и редица солови изяви. В периода 1990 – 1993 преподават пиано в "Нова Консерватория" в Солун, Гърция. Понастоящем Александър е главен асистент в катедра "пиано" на ТКДФ – НМА "П. Владигеров" и двамата с Ася преподават в НМУ "Л.Пипков". Концертната си дейност като дуо Ася и Александър Василенко започват през 1992. Изявяват се в България, Гърция, Германия, Италия, Унгария, Словакия, Япония, САЩ. Участва в многобройни фестивали.  Ася и Александър Василенко са носители на първа награда и специалната награда "Кодама" от Международния конкурс за клавирни дуа в Токио, Япония (1998). Реализират многобройни записи и участия в предавания на БНТ, БНР, Нова телевизия, Седем дни, Евроком, Класик FM радио, RFI и др. През 2006 дуото реализира компактдиска "Разходка из европейската класика – клавирни миниатюри за четири ръце".

Сподели в: