Любен Дилов-син написа книга по новия български филм TILT

Най-очакваното и вълнуващо събитие за 2011 г. не само в литературните, но и в кино средите у нас, е в навечерието на премиерата си – съвместният проект на издателство „Ентусиаст“ и продуцентска компания „Чучков Брадърс“ – TILT. Датата на премиерата на филма в кината е 11 февруари, когато на книжния пазар излиза и книгата. Началото, по филма TILT с автор Любен Дилов-син.

Това е може би е един от най-амбициозните проекти, появявали се у нас. Предварителните прожекции на филма пред избрана публика събират множество положителни мнения, определяйки го като кинофеномен, способен да вдигне нивото на българската филомова продукция. Лентата е копродукция с Германия. Сред актьорите, открояващи се в дебютния филм на режисьора Виктор Чучков-син, са Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ивайло Драгиев, Ованес Торосян, Филип Аврамов, Георги Стайков и Александър Сано-Среброто. Продукцията е по идея на Виктор Чучков-син и Борислав Чучков, който е и продуцент на лентата, а оператор е Рали Ралчев. С отговорната задача да напише книга по филма се заема един от най-популярните автори у нас – Любен Дилов-син.

„Страхотно харесах филма още първия път, когато го гледах. По много причини. TILT e история за филмите, в които ни вкарва любовта, и филм за историята на една обсадена любов. Това, което ми липсваше във филма, бяха отпадналите сцени. И понеже ми липсваха, седнах и си ги написах. Звучи нескромно, знам“, споделя авторът на книгата TILT.Началото, Любен Дилов-син. Освен как продължава историята от филма в книгата читателите могат да прочетат и свидетелства, нещо като глас зад кадър, както и досиетата на главните герои от лентата. Сцените в книгата се случват малко преди и след края на действието във филма, а голямата изненада за читателите е възможността да „допишат“ историята в големия роман TILT, след като прочетат книгата TILT. Началото и гледат филма.Началото е встъпителна част към романа TILT, който ще се появи заедно с премиерата на филма на DVD. Всеки желаещ може да даде своето предложение как да продължи историята на www.enthusiast.bg/tilt. Любен Дилов-син ще избере най-оригиналния финал сред предложенията, а името на автора му бъде публикувано в книгата. „Разбира се, можете да изберете и да се „тилтнете“ кротко, оставяйки живота да бъде написан от някой друг“, провокира читателите Любен Дилов-син.

В началото на 90-те години четирима приятели търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки – действащ полковник, лично се заема със случая и заплашва момчетата със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат. Групата решава да избяга в малък немски град. Като бедни емигранти те попадат в поредица смешни и абсурдни ситуации. Сташ прави непрекъснати, но безуспешни опити да се свърже с Беки, накрая бандата решава да се прибере обратно. През това време България се е променила изцяло – Беки също…

TILT означава „блокаж“ и е термин от играта флипер. Когато играчът види, че губи топчето и то пада по средата, бута флипера, и се опитва да надхитри машината. Ако играчът не е добър и избута машината по-силно от необходимото, тя се изключва автоматично. Всичко е възможно с концентрация и усет, но ако се блъска прекалено силно, играта блокира и показва TILT. Заглавието е метафора за съдбата на героите, които често получават „тилт“.

ИК „Ентусиаст“

Корична цена: 12 лева

Сподели в: