Лъки Лучано в програмата Кино-хепи енд-закон

 

Предпоследната прожекция с вход свободен в кино "Одеон" по проекта на СБФД "Силата на закона и гражданското общество: уроците на филмовото изкуство", подкрепен от Посолството на Кралство Нидерландия, е на 16 юли 2007, понеделник, 19.00 часа.

 

На нея ще бъде показан един от емблематичните филми на така нареченото политическо кино, особено застъпено в творчеството на големия италиански майстор Франческо Рози ("Салваторе Джулиано", "Хора против", "Делото Матей", "Височайши трупове") – "ЛЪКИ ЛУЧАНО" (Италия / Франция / САЩ, 1974).

 

Лъки Лучано е действителна личност – легендарен мафиот в САЩ, където е осъден на 50 години затвор, и легендарен мафиот в истинската си родина Италия, където след осъждането му е екстрадиран.

 

Франческо Рози поставя под въпрос статуса му на легенда. Кара ни да мислим, скрупульозно представяйки на екрана фактите. И критично оголва истината за правителствените и полицейските усилия за справяне с мафията в Италия в онова време – на 70-те години на миналия век, в което можем да открием много паралели с днешното наше.

 

Лектор ще бъде Петя Александрова.

 

Сподели в: