Лъжица за лютеница инжектира артистична свежест в българския дом

Новата екзпозиция на галерия "Червената точка" е посветена на артистичните съдове

Лъжица за лютеница” е необичаен съд на Деница Дакова и е тринайстият от последната колекция на галериуята. Тринайсетте авторски съдове от дърво са създадени специално и събрани под името „СЪДбовно 13”. За участие в експозицията галерията кани предимно млади скулптори, с някои от които работи от откриването си. Освен Деница, предизвикателството да намерят пресечната точка на изкуството с функцията приемат познатите от предишни изложби Георги Великов, Стелиян Стелиянов и Теодор Дуков. Към тях се присъединяват новите за галерията автори Георги Митев, Диана Василева, Мартин Георгиев, Николай Маринов и Тихомир Величков. И  деветимата скулптори запазват своя стил на работа, пренасяйки го в дизайна на съдовете.

Резултатът е съвременен поглед към ежедневието и изненадващи предложения за неговото освежаване. Мисията на галерията да инжектира артистична свежест в дома на българското семейство и този път е изпълнена, тъй като авторските съдовете несъмнено ще се превърнат в акцент за всеки дом и тема за разговор в първите минути на всяко гостоприемство.

„За много хора мястото на изкуството е в галериите, но всъщност е точно обратното – изкуството първо е било в дома, а след това стига до галериите”, обяснява избора на последната тема в галерията Даниел Мирчев, куратор и собственик на ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА. Eкспозицията „СЪДбовно 13“ ще продъжи до 13 юни.

Сподели в: