Луис Карол ни изненадва с "На лов за Снарк" – едно чудно и абсурдно пътешествие

Легендарният Луис Карол ни изненадва (или не) с "На лов за Снарк" – прекрасно, абсурдно, дегизирано в стихове и илюстрации пътешествие, което ще разсмее децата и мъничко ще натъжи онези уж зрели възрастни хора, разпознали в него мъчните си опити да се справят с предизвикателствата на ежедневието.

Авторът на тази кратка, но поучителна книга е убеден, че ако някой някога – а това е доста вероятно – го обвини, че пише безсмислици, основният му аргумент ще се основава върху следния стих: „А понякога бъркаха бушприта с руля.“

Книгата на Издателство "Колибри", в превод: Кристин Димитрова, 96 стр., цена 12 лв. излиза на 23 декември с подкрепата на програма „Култура“ на Европейския съюз.

Луис Карол (1832–1898) е прочутият, обичан от малки и пораснали деца баща на „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“. Малцина знаят, че зад рожденото му име – Чарлс Доджсън, се крие неимоверно сериозен и улегнал мъж, завършил математика в Оксфорд. Първите си литературни стъпки прави в семейното списание „Миш-маш“, а ексцентричната му поема „На лов за Снарк“ излиза за пръв път на български език, макар да е известна като един от неговите безспорни шедьоври.

Сподели в: