"Лудетини" на екран от 5 май

Беатрис е жена, на която трудно някой може да затвори устата. Тя е богата, знатна дама, която вярва, че поддържа интимни отношения със световните лидери. 

Даниела пък е татуиран интроверт, крехка млада жена, която живее заключена в личната си мистерия. И двете са пациентки на модерната психиатрична клиника Вила Бионди.

Новият филм на Паоло Вирдзи разказва историята на едно непредвидимо приятелство между две жени. Те бягат от психиатрията, за да потърсят любов и щастие в света на нормалните хора.

"Искахме да създадем забавна и човечна комедия, но и история, приличаща на приказка или дори на психеделично преживяване, без то да бъде наивно. Искахме да покажем нечестността, репресията и страданието на най-чувствителните хора, на онези жени, които са жертви на стигмата, игнорирани, прокълнати или направо отхвърлени. И все пак не искахме да превърнем нашия филм в памфлет или социална документалистика – вече има достатъчно добри примери в тази посока. Със сигурност търсехме моментите на щастие и живо вълнение, дори и тези чувства да са някак капсулирани. Според вас приемливо ли е да се усмихваш и дори да се смееш, докато разказваш история за страданието? А може би е неприлично и скандално? Надявам се да е приемливо, защото точно това обичам да правя, когато снимам. Всъщност това е основната ми цел." – казва самият Паоло Вирдзи

Паоло Вирдзи е италиански режисьор и сценарист, роден е на 4 март 1964 г. в Ливорно. 

С дебютния си филм "Хубав живот" печели наградите "Ciak d'Oro" на фестивала във Венеция, "Nastro d'Argento" и "Давид на Донатело" за най-добър дебютиращ режисьор. 

Във Венеция той печели Голямата специална награда на журито за "Твърдо сварено яйце" и Дигитална награда – Специално поощрение за "Казвам се Танино". 

"Най-хубавото нещо" е италианското предложение  за чуждоезичен "Оскар" за 2010 г.

Сподели в: