Лудвиг Витгенщайн – живот и размисли

От 23 до 31 май 2011 ще бъде представена изложбата на Мария Щраке „Лудвиг Витгенщайн – живот и размисли” в галерия-книжарница София Прес.

Мария Щраке  е родена във Виена, през 1955 година. Тя е внучка на Хелене Витгенщайн /една от сестрите на Лудвиг Витгенщайн/.

Съвсем естествено, нейният интерес към изкуството я отвежда през 1973 година във Виенската академия по изкуствата, в класа на професор Адолф Фрохнер. От 1985 г. живее в Каринтия /Австрия/, омъжена е за скулптура и художник Волфганг Щраке, имат три деца.

Изложбата, с която гостува  в галерия-книжарница София прес, е посветена и инспирирана от живота и делото на Лудвиг Витгенщайн. Фигура с изключително значение в съвременната философия, логика и философия на езика. Творбите в изложбата проследяват ключовите моменти от живота и творчеството му. В експозицията са включени портрети от най-ранна детска възраст, до годините в Кембридж; интересни акценти са и платна, както и рисунки – размишления по ключови твърдения на философа, кото :” Работата във философията е работа върху самия теб”, или „Всеки обект има лице, гръб, вътрешност и външност…”, „Във всяко велико изкуство се крие  диво животно”.

За българския зрител и ценител  изложбата „ Лудвиг Витгенщайн – живот и размисли” ще бъде интересен „прочит от близка дистанция” на противоречивия, модерен и влиятелен Витгенщайн, безспорно изключителна личност, която ще преоткриваме тепърва.

Сподели в: