„Лондон, бейби!“ – изложба улична фотография от Павел Гоневски и Вероника Велкова

Лестър Скуеър, Лондон. Зимна вечер, вятър, студ. Двама улични музиканти свирят нечути, докато призрачни тълпи ги отминават. Възрастен мъж спира и се заслушва за миг, преди и той да продължи по пътя си. Музикантите дори не го забелязват. Но уличният фотограф е там. Щрак!

“Животът е интересен и се случва на улицата. Едно от любимите ни занимания е да кръстосваме лондонския паваж, да гледаме, да виждаме, да запечатваме светлината на града,“ казва журналистът и автор на два романа Павел Гоневски.

В 19.00 ч. на 7 юни той и съпругата му Вероника Велкова откриват изложба с улична фотография в галерия „Фоторепортер“, в подлеза на Министерския съвет. Експозицията, озаглавена „Лондон, бейби!“, е в рамките на месеца на фотографията, организиран от Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Осъществява се благодарение на „Технополис“.

„Уличната фотография документира, но и интерпретира. Тя помага да разберем и да оценим града, за да го възприемем в пълното му многообразие,“ допълва Гоневски.

Бившият редактор от Би Би Си и „24 часа“ и съпругата му живеят в Лондон от 2004 г., където не пропускат възможност да хванат фотоапарати. Павел е автор на романите „8 секунди от смъртта“ и „Лицето от сенките“, публикувани от издателство „Сиела“.

Вероника Велкова се влюбва във фотографията като дете и години наред снима, проявява и копира в домашната си лаборатория. След завършване на полиграфическия техникум, първо работи във фотографско студио, а после – като графичен дизайнер във вестник „24 часа“. През 2004 г. се премества в Лондон, където учи фотография и се занимава с графичен дизайн. Нейни снимки са публикувани в българското списание Travel Magazine и във в. „24 часа“. Вероника се увлича по пейзажна, туристическа, портретна и улична фотография.

Първият фотографски „пробив“ на Павел Гоневски идва, когато е 12-годишен: негова снимка е публикувана на първата страница на вестник „ТВ и радио“. Десет години по-късно, през пролетта на 1997 г., Павел е съорганизатор на репортажната изложба „Протестът“ в Софийския университет. Работейки като журналист във вестниците „Континент“ и „24 часа“, Павел нерядко играе ролята и на фоторепортер – включително след войната в Ирак и кризата със заложниците в Москва. От 2004 г. живее в Лондон и няколко години работи в Би Би Си. Увлича се по улична и пейзажна фотография.

Сподели в: