Лондонският български хор със специално участие в концертите на Найджъл Кенеди

42 души, сред които англичани, ирландци, българи, японци запяват „Девойко мари хубава!

Световно известният цигулар Найджъл Кенеди пристига със своя Бенд от 5-ма музиканти тази есен в България за два концерта с оркестър „София Симфоникс”, с диригент Любка Биаджони – в София на 17 септември  (в зала 1 на НДК) и в Пловдив на 18 септември (в Античния театър). Дамата, в чийто ръце буквално са поверени двата концерта – Маестра Любка Биаджони преди броени дни беше номинирана за „Будител на българската култура в чужбина”, а в края на октомври ще й бъде връчена специална държавна награда – сребърен медал за принос в музикалния живот в регион Оберфранкен, Германия.

Специално участие в концертите ще има и Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова. Бившата солистка на Ансамбъл “Филип Кутев” води у нас 42-ма певци от различни националности, сред които англичани, ирландци, японци, българи живеещи в Лондон. Лондонският български хор е създаден през 2000г, a oт тогава до сега има множество награди, сред които блести тази на "Би Би Си – некласически хор на годината – 2006". Изпълнения на формацията звучат във  филма "Троя", сериала "Елизабет – непорочната кралица", компютърната игра Halo 4 и други. Имат издадени и два албума  – “Alyana Galyana” (2007) и “Goro Le Goro” (2012). Лондонският български хор ще даде началото на двата концерта на Найджъл Кенеди у нас, а 42-мата истински фенове на българската народна песен (от различни националности) ще изпеят на чист български език афтентични български фолклорни песни, с неподправен ентусиазъм и страхотна енергия.

На 17 и 18 септември заедно с именития Найджъл Кенеди на сцената ще стъпи и композиторът и гъдулар Георги Андреев. Двамата виртуози ще представят три съвсем нови и специално написани от Георги Андреев композиции, като това ще бъде и световната им премиера. По думите на Деси Стефанова от Лондонския български хор едно от новите произведения, озаглавено “Земя на рози” и в което хорът ще се включи вокално – е прекрасно и звучи, като химн на България и на цветята. Тя добавя още: ”Земя на рози звучи много повдигащо духа и съм сигурна, че хората ще са на крака, щом го чуят”.

Двата предстоящи концерта на Найджъл Кенеди тази есен в България са на 17 септември в София (в зала 1 на НДК) и на 18 септември в Пловдив (в Античния театър, като част от програмата на Есенния салон на изкуствата). Музикантът, с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989г на “Годишните времена” на Вивалди, с над 2 млн. копия) ще представи у нас именно своите “Нови четири годишни времена” – с ново звучене, различна визия, много фантазия и енергия. Найджъл Кенеди и неговият бенд идват в България по любезната покана на Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура и на “София Симфоникс”, с диригент Маестра Любка Биаджони.

Билетите и за двата концерта са в продажба на цени: от 20 до 50 лв. за София и от 20 до 40 лв. за Пловдив. Те могат да се закупят в мрежата на Ticketportal.bg, Билетен център в НДК, Билетен център пред Община Пловдив и Музикалния магазин в града под тепетата, а също от верига книжарници Booktrading, бензиностанции OMV, магазин “На тъмно”, Пикадили.

Снимка 1: Българският лондонски хор, фото кредит: Д. Влаева
Снимка 2: Плакат на концерта
Снимка 3: Любка Биаджони

Сподели в: